spot_img
12.3 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

Copii abuzați, neglijați și exploatați. Ziua Universală a Drepturilor Copilului luptă pentru copiii de pretutindeni

Știri din Județ

Publicitate

Ieri a fost Ziua Universală a Drepturilor Copilului

Ziua Universală a Drepturilor Copilului este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susținând unitatea internațională, conștientizarea situației copiilor la nivel mondial și asigurarea bunăstării copiilor.

În 2019, se împlinesc 30 de ani de la semnarea Convenției pentru Drepturile Copilului, tratatul internațional cu cea mai largă ratificare. Convenția prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile.

Prevederile Convenției, au stat la baza elaborării Legii 272/2004 – privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile și libertățile de care trebuie să se bucure fiecare copil.

Legea introduce o serie de noțiuni cu privire la drepturile copilului și relațiile dintre copii și părinți, printre care:interesul superior al copilului, menținerea legăturilor personale, abuzurile asupra copiilor – enumerând responsabilitățile variatelor autorități în domeniul prevenirii abuzurilor precum și în domeniul protecției copiilor abuzați.

În România autoritățile publice, organismele private autorizate, precum și persoanele fizice și persoanele juridice responsabile de protecția copilului sunt obligate să respecte și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, în concordanță cu prevederile Convenției.

518 sesizări au fost înregistrate în primele trei trimestre ale anului 2019, de către DGASPC Sibiu, copiii fiind victimele abuzurilor fizice, emoționale și sexuale, a neglijenței din partea familiei, cât și a exploatării prin muncă. Dintre aceste sesizări 125 de cazuri s-au confirmat – 30 de cazuri de abuz fizic, 8 cazuri de abuz emoțional, 10 cazuri de abuz sexual și 77 de cazuri de neglijare. Pentru 28 de copii s-a instituit o măsură de plasament (centrul de primire în regim de urgență, asistent maternal profesionist, centrul maternal), restul copiilor au rămas în familiile biologice, beneficiind de servicii şi prestații sociale din partea Serviciilor Publice de Asistență Socială (SPAS-uri locale) de la domiciliul acestora, precum şi de monitorizare din partea DGASPC Sibiu.

Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor avem la dispoziție Telefonul Copilului – 0269/983 sau 0800800227. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar: 08.00 – 16.30, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate. a declarat Laura Camelia Vîlsan, director general, într-un comunicat de presă

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda