14.1 C
Sibiu
sâmbătă, 03 iunie, 2023

Pesta porcină continuă să se extindă. 29 de porci dintr-o exploatație din Șelimbăr au fost uciși

Știri din Județ

- Advertisement -spot_img

29 de porci dintr-o exploatație nonprofesională din Șelimbăr au fost uciși, după ce a fost confirmată îmbolnăvirea cu Pestă Porcină Africană (PPA). Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a fost alertată de la primele simptome observate de proprietar.

Prefectul Maria Minea a convocat, astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu – Unitatea Locală de Decizie, pentru a aproba programul de măsuri pentru combaterea focarului de PPA.

Toate suinele din exploatația contaminată (situate pe srada Dealului) au fost ucise prin împușcare cu pistol cu glonț captiv, sub supraveghere veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane. Animalele au fost evaluate și s-a întocmit dosarul de despăgubire, conform prevederilor legale.

Imediat după confirmarea oficială a diagnosticului de pestă porcină africană, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu a instituit, în jurul focarului, o zonă de protecție cu o rază de cel puţin 3 kilometri, ea însăşi înscrisă într-o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km.

Localitățile aflate în zona de protecție sunt: Șelimbăr, Sibiu, Mohu și Bungard. În zona de supraveghere se află localitățile: Șura Mare, Nou, Roșia, Daia, Cașolț, Cisnădie, Tălmaciu – colonie, Sadu și Cisnădioara.

Pe strada Dealului, din Șelimbăr, a fost amplasat un filtru rutier de dezinfecție, a cărui funcționare corespunzătoare este asigurată de Primăria Șelimbăr. Acest filtru va funcționa cel puțin 7 zile , respectiv până în momentul efectuării dezinfecției finale.

În această perioadă, Echipe ale DSVSA desfășoară un recensământ al tuturor exploataţiilor din zonele de protecție și de supraveghere, iar medicii veterinari examinează clinic toți porcii din gospodării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri