11.3 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

Sibiul nostru – model de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană

Știri din Județ

Consiliul Județean Sibiu este prima autoritate publică locală din România care a adoptat și implementat o politică publică de mediu, interzicând, din luna mai 2019, folosirea obiectelor de plastic de unică folosință în evenimentele proprii și ale instituțiilor din subordine. Inițiativa este un rezultat al măsurilor de sustenabilitate din cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 și a fost realizată în colaborare cu Asociația Clear Public Space din Marea Britanie, care a inițiat la nivel european campania #StirCrazyCampaign, și partenerul său local, Asociația Un Viitor Fără Gunoi.

Pornind de la înlocuirea bețigașelor din plastic cu care amestecăm în cafea sau ceai și care apoi devin deșeuri nereciclabile, județul Sibiu și-a asumat o țintă mai largă, și anume înlocuirea mai multor produse din plastic de unică folosință precum ambalaje, recipiente, veselă și tacâmuri, cu produse reutilizabile sau din materiale biodegradabile.

Astfel, în cadrul evenimentelor organizate direct de către Consorțiul SRGE 2019 au fost folosite exclusiv vesela și tacâmurile din tărâțe comestibile, pahare și pungi biodegradabile, fiind evitată până în acest moment utilizarea a 12.300 de farfurii, 12.400 de castroane, 15.400 de furculițe, 14.600 de cuțite, 11.000 de pahare și 30.000 de sacoșe din plastic, piese de unică folosință. În același context, în cadrul Bursei de Plastic, de Ziua Internațională a Mediului, sibienii au colectat în doar câteva ore, zeci de mii de produse din plastic, însemnând aproximativ 800 de kilograme de deșeuri care au plecat spre reciclare, fiind răsplătiți cu 20.000 răsaduri și moneda locală SibCoin. La aceste date se adaugă și produsele de plastic eliminate din acțiunile și evenimentele realizate de Consiliul Județean Sibiu și instituțiile din subordine, începând cu luna mai 2019.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Brădeni: Un nou scandal între PSD și PNL