7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Ascensiunea fabuloasă a unui simplu librar la AMBASADOR al Sibiului

Știri din Județ

Maria Moga, doamna cărții din Sibiu, a fost desemnată „Ambasadoare a Sibiului” în cadrul Galei Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). Curtea interioară a Primăriei Sibiu s-a umplut în seara zilei de miercuri de cărți. Decorul a fost pregătit pentru doamna Maria Moga, cea care a primit încă din primii ani de după Revoluție mii de sibieni în Librăria Humanitas de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Maria Moga (FOTO: Ovidiu Matiu)

În acest an am ales o personalitate care de atâția ani de zile, probabil de la începuturile librăriilor, doar asta a făcut, a îndrumat oamenii către carte. Am considerat că e oportun să aducem în fața oamenilor o astfel de personalitate”, a anunțat președintele AIOS, Tudor Șt. Popa.

Distincția a primit-o din partea primarului Sibiului, Astrid Fodor. ,, Este o onoare pentru mine să vă înmânez în acest an titlul de Ambasador al Sibiului. Vreau să vă spun că am fost sigură că decizia pe care o va lua AIOS va fi una bună, pentru că și în anii precedenți au ales adevărate personalități, oameni care au făcut ceva pentru orașul acesta. Ne-am obișnuit cu oameni care toată ziua numai ne spun ce trebuie să facem, fără ca ei să facă ceva sau nici măcar să propună ceva benefic pentru comunitatea noastră. Aceștia sunt destui. Cei care fac de-adevăratelea, îi poți număra pe degete, așa cum sunteți și dvs.”, a spus primarul Sibiului.

Aproape de raftul de cărți, adus special pentru acest eveniment, Maria Moga a primit titlul de Ambasador al Sibiului cu emoție. „Vă mulțumesc pentru încredere și apreciere. Toate aceste aprecieri trebuie să le împărtășesc librarilor, alături de care am lucrat atâția ani de zile. Datorez, personal, un gând de neuitare arhitectului Paul Veseli și mitropolitului Antonie, doi oameni care cu spontaneitate și sinceritate au primit proiectul nostru de a transforma o pivniță plină de gunoaie în ceea ce este acum subsolul Librăriei Humanitas. O recunoștință o port studenților din vremea aceea și altor câtorva persoane, printre care Claudiu, Cornel, Sergiu și Liviu, care au muncit voluntar și au cărat camioane întregi de moloz și mizerie, pentru a pregăti pivnița întocmirii și dezvoltării proiectului. Îi datorez mulțumiri domnului Gabriel Liiceanu pentru răbdarea pe care a avut-o în acești ani de colaborare cu mine, eu nefiind un slujbaș comod”, le-a transmis Maria Moga celor peste 50 de sibieni prezenți la evniment.

I-am iubit pe toți oamenii care au trecut pragul librăriei, nu știu dacă este cineva care să spună că nu am zâmbit atunci când i-am întâmpinat în librărie. Asta trebuie să se întâmple. Un librar trebuie să încerce să întărească legătura între cel care caută cartea și carte sau scriitor”, Maria Moga, Ambasador al Sibiului.

Maria Moga (FOTO: Ovidiu Matiu)

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), inițiatoarea proiectului Gala AIOS, prin care se oferă anual distincția de Ambasador al Sibiului, funcționează din anul 2010 și și-a propus să devină continuatoarea asociației cu același nume, înființată în anul 1879. Atunci, mai mulţi oameni de afaceri și intelectuali ai Sibiului, cu toţii parte a elitei locale, înfiinţează „Societatea pentru Înfrumuseţarea Oraşului”. Scopul acestei Societăţi era de a ajuta administraţia prin proiectele sale, prin lobby-ul său, prin finanţele sale.Din cadrul AIOS fac parte acum oameni de afaceri, cercetători, profesori, avocaţi, politicieni, jurnalişti, arhitecți ş.a. Printre evenimentele organizate de AIOS se pot enumera: ”Orașul Artiștilor”, “Cea mai frumoasă terasă din Sibiu”, ”Zilele Vecinătății”, ”Serile Sibiului” ș.a. Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului a mai desemnat în trecut titlul de „Ambasadori ai Sibiului” dnei. Ortrun Rhein, lui Mircea Bulboacă, Lia și Dan Perjovschi, Emil Hurezeanu și fostului consul al Germaniei în Sibiu, Thomas Gerlach.Gala AIOS este un proiect susținut și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Video: CBO Films

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș