spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Revista Transilvania a deschis Muzeul Digital al Romanului Românesc

Știri din Județ

Publicitate

Datorită unui proiect susţinut financiar de AFCN, Revista Transilvania (prin Complexul Muzeal ASTRA) din Sibiu a deschis virtual publicului o bază de date cu romanele româneşti publicate în secolul XIX.

” Acum, peste 150 de pdf-uri (ale edițiilor princeps, cele mai multe; în câteva cazuri, când acestea nu au fost disponibile, ale unor ediții din secolul al XX-lea; câteva mostre ale unor romane apărute în foileton în secolul al XIX-lea) vă așteaptă răbdătoare să le răsfoiți – într-o secțiune separată pe site-ul revistei Transilvania. ” se arată pe pagina de Facebook a Revistei.

Pentru această primă parte a proiectului Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) a alocat 80.000 de lei.

Proiectul va continua cu digitalizarea romanelor românești din prima treime a secolului al XX-lea, un proiect pe care, de asemenea, Revista Transilvania l-a câștigat la AFCN.

Din păcate multe din romanele postate în ediţie princeps sunt greu de înţeles de majoritatea populaţiei, deoarece în mare parte din secolul XIX românii foloseaua scrierea chirilică pentru limba română. Iar cele scrise cu caractere latine nu sunt disponibile pentru descărcare ediţiile princeps, ci doar ediţii mai noi din secolul XX. La cele princeps apare următorul text „Roman digitizat cu sprijinul Bibliotecii Academiei Române. Textul integral este disponibil doar la cerere, în scopuri de cercetare​”

Puteţi accesa colecţia celor 150 de romane aici

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor