spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

DESCOPERIRE: Sfântul Ardealului, Arsenie Boca a lăsat două picturi sibienilor

Știri din Județ

Publicitate

Foarte mulţi sibieni poartă la ei sau au în case ori la serviciu poza lui Arsenie Boca, numit şi Sfântul Ardealului. Recent, Florin Duţu, un cercetător din Bucureşti, alături de părintele sibian Mihai Sămărghiţan au declarat că cele două picturi din capela „Sf. Ap. Andrei ” din incinta Liceului Carol I aparţin de fapt lui Arsenie Boca.

Dezvăluirea a fost făcută duminică în cadrul simpozionului „130 de ani de la naşterea lui Nichifor Crainic şi 30 de ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Arsenie Boca”, organizat la Biblioteca Astra de pr. Mihai Sămărghiţan. Duţu susţine că Arsenie Boca a pictat de fapt cele două scene: 1. MÂNTUITORUL Iisus Hristos binecuvântând copiii în timp ce Anna și Caiafa sau „agenții” lor unelteau împotriva lui; 2. MAICA Domnului cu pruncul Iisus în brațe pe tronul împărătesc.

Conform surselor istorice de până acum se ştia că cele două fresce aparţin profesorului Costin Petrescu. Acesta era îndrumătorul lui Arsenie Boca la Şcoala de Arte Frumoase. Frescele de la Sibiu au fost realizate în 1938- În perioada 1934 – 1939 Arsenie Boca îndrumat de Petrescu picta fresca intrării lui Mihai Viteazu la Alba Iulia pe Ateneul Român.

Capela de la Liceul Carol I din Sibiu a fost ridicată prin grija Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan și sfinţită în prezenţa Regelui Mihai. Între anii 1950-1990 capela a fost închisă de regimul totalitar comunist. Ea a fost redeschisă în 1990 la iniţiativa mitropolitului Antonie Plămădeală.

FOTO: Frescele de la Sibiu atribuite lui Arsenie Boca.

pictura Arsenie Boca
pictura Arsenie Boca
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor