14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

MEDIAŞ: Cum să cumperi o autogară

Știri din Județ

Consiliul Local Mediaş a primit in proiect de hotărâre de la primarul liberal Gheorghe Roman prin care se cere cumpărarea autogării din oraş pentru 3,5 milioane lei, adică aproximativ 800.000 de euro. Motivaţia Primăriei este dorinţa justă de înfiinţare a unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară pentru transport în nordul județului Sibiu.

Un pic de istorie

Pentru a înţelege mai bine ironia şi ipocrizia acestei tranzacţii trebuie să mergem înapoi în timp. Autogara din Mediaş a apărut în 1978 ca produs al medieşenilor, prin firma BAT (pe vremea aceea Baza de transport şi aprovizionare a gazului). BAT a apărut în 1952 ca o necesitate de transport rutier şi aprovizionare pentru tot mai multele exploataţii de gaz. Industria gazului era în creştere la Mediaş şi nu numai.

Sărim în timp în 1992, când Gabriel Coconea era tartorul gazului la Mediaş. Printre sutele de privatizări cu cântec a fost şi cea a BAT Mediaş. Metoda MEBO. Cumva un şef de autobază recent numit în 1989, a reuşit să acapereze în câţiva ani pachetul majoritar al firmei BAT. Se numea Florin Muntean. Odată cu BAT a primit printre active şi autogara. Şi cum banii şi politica merg mână în mână hop şi avântul politic al acestuia.

Gabriel Coconea a fost mult mai târziu anchetat şi condamnat pentru abuzurile de la Transgaz. Florin Muntean, care a fost şi el director Transgaz, deşi Guvernul din 2014 i-a făcut raport, a scăpat cumva. Poate să aibă legătură cu prietenia cu Vasile Blaga, neascunsă de cei doi camarazi. Ancheta de atunci a Corpului de Control al Guvernului nominaliza inclusiv relaţia contractuală între Transgaz şi BAT Mediaş SA. Adică Muntean semna cu dreapta la Transgaz şi cu stânga la BAT… pe acelaşi contract!

Sursele SIBIU INDEPENDENT ne spun că Florin Muntean pregăteşte revenirea la şefia TRANSGAZ, odată cu venirea liberalilor la putere, mai ales că eurodeputatul liberali Rareş Bogdan i-a năşit la cununie fiul.

Autogara medieşenilor

Ajungem în 2019 când BAT Mediaş SA anunţă că vinde autogara. Starea acesteia este deplorabilă. Lipsa investiţiilor structurale din 1978 până în prezent este evidentă. Preţul nu este unul mic: 3,5 milioane lei, adică vreo 800.000 de euro. Plătiţi de Primăria Mediaş, din banii medieşenilor. După achiziţie, Primăria Mediaş va trebui să mai investească mulţi bani în aceasta pentru a o aduce la standarde. Tot din banii medieşenilor.

Concluzia: Cum ar fi trebuit să fie

În mod normal, într-o ţară civilizată, un miliardar îmbogăţit de pe urma unei afaceri şi a unei comunităţi, oferă ceva înapoi comunităţii. În cazul nostru miliardarul putea oferi oraşului Mediaş, autogara gratuit, ca donaţie. Până la urmă a fost construită prin munca şi pe banii medieşenilor. E drept că a fost privatizată, dar ştim cu toţii ce a fost metoda MEBO în anii 90 şi cum au ajuns nişte şefi de autobaze peste noapte proprietari de active de milioane de euro, evaluate la sute de lei.

Foto: NovaTV

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri