spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

SIBIU: Primăria introduce MEGA-taxa de urgenţă

Știri din Județ

Publicitate

Serviciul Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu este cunoscut pentru incapacitatea de a respecta termenul legal maximal de 30 de zile pentru emiterea autorizaţiei de construcţie. La fel şi în cazul certificatelor de urbanism. De cele mai multe ori autorizaţia de construcţie se eliberează şi la 6 luni după depunerea documentelor. Deşi Legea 50/1991 prevede că autorizaţia de construcţie se eliberează în maxim 30 de zile. Aceeaşi lege prevede că la solicitarea justificată a beneficirilor, autorizaţia de construcţie se poate elibera în 7 zile, în regim de urgenţă după plata unei taxe speciale.

Şi cum Primăria Sibiu s-a trezit în ultima perioadă că unii investitori citesc legea şi au cerut eliberarea în regim de urgenţă, joi consilierilor locali vor fi puşi să voteze o mega-taxă pentru eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei de construcţie.

Astfel dacă valoarea investiţiei este până în 1.000.000 de lei, taxa este de 1.000 de lei plus 10% din valoarea investiţiei. Adică la o clădire evaluată la 1.000.000 de lei, investitotul va plăti o taxă de autorizaţie de construcţie de 11.000 de lei!

Dacă valoarea investiţiei este de până la 5.000.000 de lei taxa este de 1.000 de lei plus 5% din valoarea investiţiei. Iar pentru construcţii evaluate la peste 5.000.000 de lei taxa ajunge la 1.000 de lei plus 2,5% din valoare investiţie.

Studiu de caz

Compania Continental a inaugurat la finele anului trecut la Sibiu un nou spaţiu de producţie şi unul de cercetare. Investiţie evaluată la 32 milioane de euro. Dacă vroiau să facă din februarie 2020 investiţia la Sibiu şi doreau eliberarea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă (şi nu în 12 luni cum se întâmplă la marii investitori adesea) ar fi plătit taxa specială în valoare de 3,68 MILIOANE lei.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri