7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: Boss pe banii statului

Știri din Județ

Adică pe banii mei, ai tăi şi ai părinţilor noştri şi bunicilor noştri. România s-a umplut de tot felul de firme a căror patroni s-au îmbogăţit de pe urma statului, adică a noastră a tuturor. Cu toţii am citit anchetele de presă despre tunurile în privatizări, apoi tunurile în contracte publice şi mulsul statului prin mii de mici încredinţări directe. În România, în ultimii 30 de ani, au apărut mulţi BOSS pe banii statului român.

Dacă făceau o afacere şi vindeau servicii sau produse mediului privat, jos pălăria. Dar cei oneşti au dat faliment. Majoritatea. Sau se chinuie de pe o zi pe alta să facă faţă valului de controale de la inspectorii de stat puşi pe propria căpătuială şi pe îmbogăţirea statului. Pentru că vrem un stat bogat să aibă ce mulge acei „boss” cu soţia sau soţul angajaţi la stat.

Să spunem că lucrezi în Primărie. Şi soţul are firmă. Şi tata a fost consilier judeţean. Şi partidul îţi este la putere. Păi cum să te miri că firma soţului prinde contract după contract de la Primărie, direct sau ca sub-contractor? Eşti electro-BOSS!

Sau să presupunem că eşti inspector de muncă şi soţia are firmă de medicina muncii şi control după control… uite aşa se face o mega clinică medicală. Iar eşti med-BOSS!

Să mai dau exemple de la noi din judeţ? Ştiţi voi mai multe ca mine. Vedem pe stradă plin de maşini scumpe conduse de puşti de 18-25 de ani. Evident că sunt luate pe banii lui mama şi tata. Apoi vedem vile somptuase (de bun gust nu prea putem vorbi) în care au intrat bani grei. Şi apoi ne uităm la provenienţa averii: firme abonate la contracte cu statul.

În România statul a ajuns cel mai vânat client. Statul şi resursele naturale ale statului român. Cum altfel credeţi că avea în conturi 2 milioane de euro un biet consilier sătesc. Hai să avem pardon! Şi ca el sunt mulţi la noi în judeţ. Şi Doamne Fereşte să spui ceva că dă un telefon la un procuror care bea la el acasă şi pune de un dosar pentru comentatori. Eşti BOSS când ceri poliţiştilor să îţi dea raportul şi dacă nu o fac şi îţi fac dosar, ai grijă ca procuratura să dea NUP.

Judeţul nostru nu este scutit de înmulţirea acestor BOSS. Şi banii lor mulşi de la statul român se regăsesc în reţele consolidate afaceri-politică-poliţie-justiţie-servicii… Uneori mai pică un BOSS. Ştiţi de ce? A supărat un alt BOSS, mai mare şi i s-a dat o lecţie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri