spot_img
14.2 C
Sibiu
miercuri, 08 mai, 2024
spot_img

Mai puţine cazuri de gripă oficiale, mai multă panică

Știri din Județ

Publicitate

Pe fondul crizei mondiale de sănătate provocată de noul coronavirus din China, sibienii au devenit mai panicaţi în plin sezon al gripei. Iar autorităţile în loc să detensioneze situaţia prin comunicări dese şi exacte, lasă loc la mai multe speculaţii şi panică.

Publicitate

Acum 5 zile, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu a început un program zilnic de anunţare publică a numărului de elevi absenţi din sistemul şcolar susceptibili de gripă. De asemenea informează despre numărul de elevi care la o testare rapidă par să aibă gripă. Totul pentru ca părinţii şi elevii să fie informaţi. În final multe din aceste posibile cazuistici de gripă se dovedesc a fi viroze respiratorii.

Pentru a preveni răspândirea viruşilor săptămâna trecută IŞJ a decis închiderea pentru câteva zile a grădiniţei din Bungard şi a celei din Şelimbăr, unde ereu şi cazuri de scarlatină. Astăzi la clasa a IV-a A de la Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna” Sibiu au fost suspendate cursurile pe o perioadă de cel puțin 3 zile, datorită îmbolnăvirilor.

Conform IŞJ astăzi „în județul Sibiu se înregistrează 143 de cazuri de suspiciune de gripă, cu nivel pozitiv la testarea rapidă” – comunicat semnat de inspector Constantin Dincă.

Pe de altă parte, la Direcţia de Sănătate Publică Sibiu este linişte. Comunicatele de presă vin rar, cam două pe săptămână pe tema gripei şi mai mult ca reacţie la presiunea jurnaliştilor. Conform DSP Sibiu până astăzi în judeţ au fost diagnosticate în laborator 6 cazuri de gripă, din care 3 au murit: două femei de 90 şi 38 de ani şi un bărbat de 43 de ani. Dar tot DSP Sbiu în penultimul comunicat, din 29 ianuarie scria ” în unitățile sanitare din județ sunt internate 38 cazuri de gripă, dintre care 26 la copii”. Informaţii sunt ori contradictorii ori insuficient dezvoltate şi crează confuzii. În fapt specialiştii fac distincţie între cazurile potenţiale de gripă şi cele efectiv confirmate în laborator. Din păcate testarea în laborator se face doar la Bucureşti. Printre cei îmbolnăviţi se află şi doi copii de 13 ani de la Liceul de Artă.

Statistici bune

Faţă de anul trecut statisticile arată că în judeţul Sibiu sunt cu aproape 25% mai puţine îmbolnăviri cu infecţii respiratorii, decât aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar numărul cazurilor identificate în laborator cu gripă este mai mic ca anul trecut. Totuşi este îngrijorător de mare rata de deces de 50% din cazurile depistate. În contextul îngrijorării globale provocată de noul coronavirus din China, DSP Sibiu are datoria unei informări în timp real, zilnic, al îmolnăvirilor de gripă şi a cazurilor de suspiciuni de focare de gripă. La Liceul de Artă a fost săptămâna trecută un astfel de focar, dar s-a aflat târziu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Claudiu Niculescu a plecat de la Șelimbăr

Ultimul meci acasă pentru CSC Șelimbăr