12.3 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Compoziție în primă audiție la Filarmonica de Stat Sibiu

Știri din Județ

Prezentată pentru prima dată publicului sibian, lucrarea ”Flori de câmp”, a compozitorului brașovean Ulpiu Vlad, întregește programul simfonic pregătit de Filarmonica de Stat Sibiu pentru această săptămână. Muzicienii orchestrei sibiene vor fi conduși de la pupitrul dirijoral de Valentin Doni iar solist va fi violoncelistul Cristian Florea. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Muzician gânditor, cu o puternică personalitate umanistă și de o profundă spiritualitate, compozitorul Ulpiu Vlad cultivă ideea renunțării la realitatea înconjurătoare, optând în Ciclul Viselor pentru o lume sonoră perenă, ce vizează eternitatea. Ciclul Viselor va conduce la realizarea unei alte serii de creații grupate în Ciclul Rezonanțelor. Acesta reprezintă transpunerea în energii sonore a propriilor trăiri și emoții. ”Lucrarea Flori de câmp face parte din seria opusurilor mele mai puțin novatoare, dar cu accent pe latura expresivității. Cred într-o muzică asemănătoare cu natura, în sens de creație divină, în care legi general valabile acționează într-o infinită nuanțare, atât la nivelul operei, cât și la nivelul celor mai fine componente, conturând sufletul operei, energia modelatoare capabilă să ne poarte în alte dimensiuni” declara compozitorul despre lucrarea sa.

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul basarabean Valentin Doni. Muzician multilateral, remarcându-se în calitate de dirijor, compozitor și interpret, Valentin Doni a fost Director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova între anii 1997-2004. Actualmente este dirijor permanent al Filarmonicii ,,Mihail Jora” din Bacău. Cele mai reprezentative creații muzicale ale sale au fost interpretate în sălile de concerte din Moldova, România, Franța. Printre acestea pot fi menționate: Concerto brevis pentru vioară și orchestră, Muzică pentru orchestră de cameră, pian și timpane, Trio pentru vioară, pian și contrabas, Sonată pentru pian, Variaţiuni pentru pian etc.

asCULTă:

Robert Schumann – Concert pentru violoncel în la minor, op. 129

Béla Bartók – Concert pentru orchestră, sz. 116

Ulpiu Vlad – Flori de câmp

Biletele pentru evenimentele din cadrul carnavalului pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10:00-12:00 și 13:00-16:00 și online pe www.iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 20, 30 sau 40 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de o reducere de 50%.





Comunicat de presă transmis de Laurențiu Străuț, Comunicare şi Relaţii Publice

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri