1.2 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Program catehetic pentru enoriașii bisericii din Hamba

Știri din Județ

Duminică, 16 februarie 2020 a fost o zi deosebită pentru credincioșii Parohiei Hamba, Protopopiatul Sibiu, întrucât a avut loc cea dintâi ediție din agenda parohială, destinată activităților cu adulții și tinerii din localitate, în cadrul programului național al Bisericii Ortodoxe Române din acest an închinat pastorației părinților și copiilor și constituind cea dintâi filă a Albumului parohial.

Evenimentul a avut două secțiuni: una liturgică, intitulată „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”, destinată săvârșirii Sfintei Liturghii și a sfințirii Icoanei Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor; iar alta omiletică-catehetică și pedagogică.

Invitat al parohiei a fost pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, care a ținut un bogat cuvânt de învățătură numindu-l ,,Dumnezeule, îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni…” (Lc. 18, 10-14). De asemenea, un alt invitat al parohiei a fost pr. Ion Răducu din Parohia ,,Sf. Arhanghel Mihail și Gavril” – Pamplona, Spania, care a trecut în revistă câteva din provocările și realizările avute în diasporă cu românii plecați peste hotare.

Volum de poezii

Totodată, a fost lansat volumul de poezii semnat de pr. dr. Zacharia Boiu (1834-1903, preot, profesor poet, publicist și asesor consistorial al Arhiepiscopiei Sibiului), un volum reeditat de membrii Centrului Arhidiecezan de Diagnoză și Cercetare Catehumenală, Omiletică și Pedagogică și în Pedagogia și Metodologia Religiei (CADCO) ,,Mitropolit Andrei Șaguna” din Sibiu.

Este prin urmare culegerea aceasta o mărturisire a unui poet de simțită autenticitate. Paginile ei par firești și necesare, nici o exagerare nelalocul ei, nici o stridență de expresie, nici o atitudine «teribilă», lipsite de suport sufletesc. Prin reeditarea acestui volum ne-am dorit să reînviem sufletul dur al celor ce au luptat și luptă pentru acel mereu mai bine al neamului românesc și nu o fotografie a luptei. Consecvent acestei intenții, Zaharia Boiu ajunge să realizeze versuri precum acestea: Dedicațiune, Rugăciunea, Trecerea Dunării, Doctor Pastea și cu frate-seu, Statua lui Mihaiu, Testamentul soldatului, Jertfa școlarilor, Sultan și Curcan, Litia, Geniul României, Armatei române, Sfatul țerii, Stindardul, Domn și țéră”, spun editorii lucrării în Prefață.

La sfârșitul slujbei, credincioșilor le-au fost înmânate câte o iconiță și o cărticică de rugăciuni ale Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor și au fost invitați la o agapă creștinească anticipând postirea ce ne stă înainte a Mântuitorului Iisus Hristos.

(Sursa: mitropolia-ardealului.ro)

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri