spot_img
13.2 C
Sibiu
sâmbătă, 25 mai, 2024
spot_img

Bogdan Tătaru-Cazaban: mărturii despre întâlnirea cu părintele André Scrima

Știri din Județ

Publicitate

Centrul de Cercetare Ecumenică din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit joi, 20 februarie, conferința „«Jurnalul» unui observator ortodox la Conciliul Vatican II: André Scrima despre unitatea Bisericii”, susținută de Bogdan Tătaru-Cazaban de la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române.

Publicitate

În prima parte a evenimentului care a adunat numeroși profesori de Teologie, teologi, cercetători, preoți și oameni de cultură din Sibiu, invitatul Centrului de Cercetare Ecumenică, fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, a vorbit despre două volume care aduc în lumină teologia și personalitatea covârșitoare a părintelui André Scrima: „André Scrima, Duhul Sfânt și unitatea Bisericii. «Jurnal» de Conciliu” și „André Scrima. Expérience spirituelle et langage théologique. Actes du colloque de Rome, 29-30 octobre 2008”. Bogdan Tătaru-Cazaban a evidențiat comoara de idei cuprinse în notițele părintelui André Scrima publicate la finalul primului volum menționat, adnotări care ne descoperă gândurile extraordinare ale marelui teolog ortodox român adunate în anii în care a fost a activat în țări precum India, Liban, Patriarhia Ecumenică, Roma, Paris, Geneva, Houston și București. În Liban, părintele André Scrima a rămas cunoscut până în prezent ca o prezență marcantă în mediul teologic și bisericesc, a subliniat Bogdan Tătaru-Cazaban.

Despre cel de-al doilea volum lansat la Sibiu, Bogdan Tătaru Cazaban a menționat că este prima lucrare internațională dedicată gândirii și personalității părintelui André Scrima, apărut în toamna anului trecut la Institutul Pontifical Oriental, fiind cel de-al 306-lea volum al colecției „Orientalia Christiana Analecta”.

confe scaled
IMG  scaled
IMG  scaled
conf scaled

Unitatea neîntreruptă a Bisericii lui Hristos

În a doua parte a prelegerii, Bogdan Tătaru Cazaban a vorbit despre prezența și rolul părintelui André Scrima la Conciliul Vatican II în calitate de observator din partea Patriarhiei Ecumenice, fapt pentru care, a subliniat invitatul, marele teolog român este o memorie ortodoxă a acestui eveniment deosebit de important din viața Bisericii Catolice, fiind unul dintre apropiații de încredere ai Patriarhului Ecumenic Athenagoras I al Constantinopolului.

Un punct deosebit de important din prelegerea lui Bogdan Tătaru-Cazaban a fost cel în care a sintetizat viziunea părintelui André Scrima asupra unității Bisericii lui Hristos. Părintele André Scrima susținea ideea preeminenței ontologice a unității Bisericii lui Hristos, care nu poate fi ruptă, ci este cumva suspendată de schismele creștinilor. Desigur, această unitate neîntreruptă, ontologică a Bisericii lui Hristos, a fost adoptată confesional de partea catolică și de partea ortodoxă a creștinismului. Chiar dacă schisma produce separare, unitatea ontologică a Bisericii nu este ruptă, iar diferențierile confesionale nu sunt altceva decât expresii, tipologii diferite, de tradiții diferite, exprimând o pluralitate de sorginte apostolică: au fost 12 apostoli, deci 12 centre de răspândire a Bisericii în lume.

Nu în ultimul rând, Bogdan Tătaru-Cazaban a mărturisit cum l-a cunoscut pe părintele André Scrima și cum i-a marcat viața această întâlnire cu o mare personalitate teologică și duhovnicească. Conferința s-a încheiat cu întrebări venite din partea publicului prezent și cu o sesiune de autografe.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Daniel Natea, aur la judo, la Jocurile IPA