spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

DEZBATERE Centura Sibiu Sud: Proiectanţi versus ONGişti şi politicieni

Știri din Județ

Publicitate

Consiliul Judeţean Sibiu a organizat astăzi o amplă dezbatere în prima fază a proiectului viitoarei centuri ocolitoare a municipiului Sibiu. Au fost invitaţi primarii din localităţile tranzitate de viitoarea centură, singurul absent fiind primarul din Cisnădie. Au fost însă prezenţi primarii din Tălmaciu şi Miercurea Sibiului a căror localităţi nu au treabă cu centura.

Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean a evidențiat faptul că acest proiect rezolvă probleme majore de dezvoltare strategică, ținând cont și de impactul asupra mediului, fiind declarat proiectul numărul 2 în cadrul campaniei ”Prioritățile orașului tău” , realizată de Banca Mondială, pe primul loc situându-se noul spital județean.

Trei proiecte de la specialişti plus unul de la ONG-işti

La dezbaterea s-au prezentat cele trei potenţiale trasee luate în calcul în studiul de prefezabilitate de proiectantul angajat de Consiliul Judeţean. Daniela Cîmpean, preşedintele CJ Sibiu, a insistat de la început pe ideea că aceste trei trasee sunt potenţiale şi în urma dezbaterilor speră să fie îmbunătăţite. La eveniment au participat peste 150 de persoane, sala de şedinţe a Consiliului Judeţean şi balconul fiind arhipline. În sală pe lângă primarii din Sibiu, Şelimbăr, Răşinari şi Cristian au fost reprezentanţi de la Agenţia de Mediu Sibiu, un director din Ministerul Transporturilor, ONGişti şi mulţi politicieni din PNL, PSD şi USR-Plus.

După prezentarea celor trei potenţiale trasee, reprezentanta CJ Sibiu, Daniela Stoica, a spus că se optează pentru varianta 1. Apoi un reprezentant al asociaţiei Animal Life a venit cu o altă propunere de traseu care includea un tunel pe sub Pădurea Dumbrava de 1,4 km pentru a nu afecta migraţia animalelor din zonă. De precizat că doar varianta 2 de traseu tranzitează pădurea Dumbrava, prima şi a treia o ocolesc pe la Tropinii Noi, lungind centura. Cei de la Animal Life au sugerat ca proiectul să se realizeze pe etape şi să fie făcut mai întâi secţiunea dintre Calea Cisnădiei şi Şelimbăr, ei dorind o unire prin zona Sopa cu centura de nord existentă.

Ideea Animal Life susţinută mai abitir ca cele tehnice

Astrid Fodor, primarul Sibiului a susţinut propunerea Animal Life, mai ales pentru că acea variantă combina varianta 2 a traseului propus cu tunelul. Ideea susţinută de Fodor era de a avea o rută aproape de Turnişor şi viitorul mega parc de distracţii pe care Primăria vrea să îl dezvolte în zonă. Bogdan Bucur, primarul Răşinariului, a susţinut şi el ideea celor de la Animal Life, dar a cerut ca experţii să îşi spună cuvântul din punct de vedere tehnic. Altfel Bucur a spus că varianta 1 e mai bună, dacă se leagă şi de autostradă. Marius Grecu, primarul Şelimbărului, a declarat că proiectul de la Animal Life prin Sopa nu se poate face, pentru că acolo comuna sa are în plan un proiect mare de piste de biciclete şi loc de camping, grătare etc pentru petrecerea timpului liber.

Proiectanţii au recunoscut că de la început au luat în calcul ideea tunelului pe sub Pădurea Dumbrava, dar studiile de sol au arătat că acesta nu susţine o asemenea lucrare. Plus că ar creşte exponenţial costurile proiectului.

Un reprezentant de la Asociaţia Pro Infrastructura Sibiu a dorit să fie desfiinţate sensurile giratorii de pe traseu din motive de siguranţă rutieră.

Platforma de dezbateri se mută online

Cu acest prilej, Daniela Cîmpean a anunţat că s-a deschis o platformă online pentru dezbaterea acestui proiect pe ccc.cjsibiu.ro. Scopul platformei este de a permite tuturor să vină cu idei şi ele vor fi analizate de specialişti.

Primarii din topor

Cu prilejul dezbaterii au luat cuvântul şi unii primari care au stârnit râsul în sală, dar şi critici acerbe. Ioan Troancă, primarul din Miercurea Sibiului, a cărui prezenţă nu am înţeles-o, deoarece proiectul nu are legătură cu localitatea pe care o conduce a declarat „Rog şi mediul şi ONG-urile să înţeleagă: nu putem sta după gândaci, după ciori. Trebuie să facem ceva pentru ţara asta. Văd că oamenii sunt pe ultimul loc. Câinele să stea în lanţ, ciorile dacă sunt prea multe să le eliminăm. Eu dacă aş fi ministrul transporturilor nu mă uit după gândaci”.

Ioan Seuchea, primarul Cristianului, nu vede nicio problemă în tăierea a 14,5 hectare din Pădurea Dumbrava pentru centură pe principiul enunţat de el „Pădurea creşte, autostrada rămâne”.

Acesta a fost doar începutul

”A fost o primă consultare dintr-o serie de mai multe întâlniri pe care le vom dedica acestui proiect de investiții, pe măsură ce vom face pași privind conturarea lui. Cele trei variante de traseu prezentate sunt cu rol informativ. Împreună cu consultanții vom analiza propunerile care s-au făcut și așteptăm în continuare observații și sugestii din partea sibienilor pe platforma on line Consiliul Civic Consultativ creată cu scopul de a interacționa cu societatea civilă în probleme ce privesc dezvoltarea și bunăstarea județului. Oricine poate contribui cu idei și propuneri și încurajez sibienii să se implice”, a declarat la final președinta Daniela Cîmpean.

FOTO:

o
o
o
o
o

VIDEO:

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri