spot_img
8 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cui ajută băgatul adevărului sub preş?

Știri din Județ

Publicitate

Ieri am aflat de un comportament anormal pentru această perioadă. O doctoriţă de la Spitalul Judeţean a fost în Germania. A venit în ţară în 6 martie. În 9 martie a mers la muncă. Seara a făcut febră şi a tuşit. A anunţat şeful ei de secţie şi medicul de familie. Apoi, nu ştim când exact, au fost anunţaţi medicul epidemiolog şi cel infecţionist de la Spital. Aceştia au anunţat DSP Sibiu. Până aici totul pare ok.

Dar problemele apar abia acum. DSP a decis că pacienta să stea acasă două săptămâni, dar fără să i se facă test de coronavirus pe motiv că Germania nu este zonă de risc. Da! Aţi citit bine. Nu acuz, aşa cum o face un angajat al Spitalului Judeţean în reclamaţia publicată de noi, conducerea Spitalului, ci pe cea a DSP Sibiu. Conform răspunsului primit de la Spital, dacă e adevărat, DSP a decis astfel. Recapitulez: o posibilă pacientă doctor venită din Germania vinerea trecută, nu este considerat factor de risc epidemiologic de DSP Sibiu.

Angajaţii din secţia ei se agită. Pe fondul deselor anunţuri oficiale cu recomandări să ne autoizolăm, reacţia lor este normală. Oamenii anunţă instituţiile printr-o scrisoare anonimă. Normal că instituţiile nu o iau în seamă, pentru că este anonimă. Aşa este legea la noi (chit că un apel anonim cu bombă la 112 pune mereu pe jar autorităţile). Dar noi ca presă nu putem ascunde adevărul sub preş. Am contactat rapid pe reprezentanţii Spitalului şi DSP şi le-am trimis reclamaţia angajatului referitor la acest caz. Prima reacţie la cald a fost de şoc. Pentru că ştiau de caz, dar nu credeau că se va afla. Apoi am sunat câteva surse din Spital. Au confirmat ceea ce se scria: o doctoriţă întoarsă din Germania, venită la muncă, tuse, febră, autoizolare. Până la urma asta este esenţa cazului.

Ţin să precizez că doctoriţa devenită pacientă nu este vinovată de nimic. Ea a urmat procedurile anunţate. Şi a făcut ce i s-a spus. Doar că autorităţile au decis că nu este un caz de risc, chit că tot săptămâna aceasta reprezentanţii DSP Sibiu triau pasagerii din avioane de Germania şi îi băgau în izolare la domiciliu. Mai adăugăm şi mesajul public la TV al unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii care declara zone roşii şi galbene prin Europa, ca a doua zi să fie contrazis de şefi. Ştiţi de ce? Pentru că este haos în instituţii.

De ce este haos? Efectul a 30 de ani de numiri politice şi pe pile, cunoştiinţe şi relaţii! Zilele acestea am văzut un DSP Sibiu încet, haotic, habarnist la capitolul legislaţie etc. Cazul de la Spitalul Judeţean poate nici nu este unic. Poate sunt şi alte persoane pe care DSP Sibiu le tratează cu recomandarea să stea la domiciliu izolaţi. Fără testare. Poate şi pentru că testele se fac prin Parlament en-gross şi la politicieni locali, membrii PNL, zilele acestea.

Şi pentru cei care caută o soluţie mă pot gândi doar la una: deschiderea unor anchete pe acest caz. Şi un corp de control al ministerului Sănătăţii care să fie trimis la Sibiu pentru verificarea situaţiei. Sau este unchiul din minister al unui director prea tare?

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?