10.7 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Președintele a decretat STARE DE URGENȚĂ începând de LUNI

Știri din Județ

Președintele României, Klaus Iohannis a decretat STARE DE URGENȚĂ pe tot teritoriul României, decizie ce intră în vigoare de LUNI.

Decizia vine în urma atingerii pragului de 100 de pacienți infectați cu coronavirus și demararea PLANULUI III.

„E foarte important ca masurile sa fie luate la timp si sa prinda si pentru a face posibila aceasta lupta cu toate instrumentele prevazute de lege am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare” a declarat Președintele

Conforma Wikipedia starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale, care se instituie în următoarele situații:

a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;

b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

În conformitate cu art. 93 (1) din Constituția României, președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență, în întreaga țară ori în unele localități, și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Pe durata stării de urgență sunt interzise:

a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;

b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;

c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional;

d) restrângerea accesului liber la justiție.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri