spot_img
11.6 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Cine va fi președintele României?

Știri din Județ

Publicitate

Această întrebare apare tot mai des în discuțiile politice. Chiar și o parte din cetățenii țării, mai interesați de politică, își pun, firesc, această întrebare. După două mandate cu Klaus Iohannis președinte, la finele anului 2024 vom fi chemați la vot să alegem un nou președinte. Dar cine are șanse?


Ca de fiecare dată numărul candidaților va fi mare. Dar analiza de mai jos se referă doar la cei cu șanse. Am purtat multiple discuții pe plan local, cu clasa politică, dar și la nivel central. Și bursa zvonurilor și a negocierilor este foarte pestriță.

Avem totuși câteva certitudini. Negocierile între PNL și PSD pentru a susține ambele un singur candidat la funcția de președinte sunt avansate. De fapt ele se poartă de la începutul anului, pe mai multe paliere: președinte, parlament, locale. Pentru moment, cele două forțe politice care guvernează astăzi România, au înțeles că cel puțin la nivelul președintelui trebuie să meargă pe un singur om. La parlamentare încă se mai discută. Iar la locale se va merge separat.

Dar de ce ar susține PSD și PNL același candidat la alegerile prezidențiale? Motivul stă în creșterea uriașă de imagine și capital politic a lui George Simion de la AUR. Ori ajungerea în turul 2 a unui candidat PSD ori PNL cu Simion duce la riscul de a avea președinte pe George Simion, în ambele cazuri. Asta este viziunea actuală în PSD și PNL.

Să nu vă gândiți că nu au primit sfaturi și din vest. Normal că interesul NATO, SUA, UE este de a avea un președinte democratic și pro-occident. Ori George Simion nu este văzut astfel.

Pe de altă parte alianța ce se creează acum între USR și PMP cu posibilă atragere a Forței Drepte nu face decât să rupă și mai mult voturile PNL la nivel central. Mai ales la europarlamentare. Pentru că la președinte este clar că un candidat comun de la aceste partide nu trece de locul 3.

Revenind la PSD-PNL, care poate fi candidatul unic? Multe voci îl indică pe Mircea Geoană. Reciclat mai bine de 10 ani la NATO, după eșecul prezidențial, Geoană mai speră. Dar deja este în vârstă, imaginea nu îl mai ajută ca pe vremuri să prindă la votul feminin și bărbații încă fac gluma cu „Mihaela, dragostea mea!”. Deși susținut extern pe partea americană, nu se bucură de aceeași susținere internă. Nici măcar de la PSD.

Ciolacu (PSD) și Ciucă (PNL) visează amândoi să ia fotoliul lui Iohannis. Dar vor rămâne la vise. Rolul lor nu poate trece de cel de prim-ministru. Pentru că sunt politicieni executanți, nu carismatici. Și sondajele și studiile de opinie au arătat că ambii ar pierde în fața lui George Simion.

Votul pentru președinte, în România, este unul puternic emoțional. S-a văzut în cazul Constantinescu, Băsescu și Iohannis. Ori imaginea publică a candidatului este cel mai important aspect. Cei enunțați mai sus nu stau bine niciunul la acest capitol.

Și, iată ultima teorie. Președintele Iohannis dorește să lase o moștenire. Așa a făcut și la Primăria Sibiu. Tot el mizează pe femei mai mult. De asemenea, PSD și PNL sunt conștiente la nivel central, că fără un candidat unic vor pierde în fața lui Simion. Iar dacă alegerile parlamentare vor fi simultan cu cele prezidențiale, pot pierde și mandate în Parlament.

Așa că o soluție vehiculată, pentru a rezolva toate problemele este Maia Sandu. Imposibil, veți spune. Nici nu este cetățean român, veți spune. Dar Maia Sandu are deja și cetățenia română. Iar ideea unui om salvator, a unei femei președinte, a unei idei de unitate naționale, de România Mare doar Maia Sandu mai poate vinde la vot românilor. Fără să pice în cursa extremismului.

Cu Maia Sandu președintele României, și poate și președintele Republicii Moldova, putem discuta de un nou scenariu Alexandru Ioan Cuza. Și atunci Marile Puteri nu ne lăsau să formăm un stat unitar și politicienii au găsit soluția, pe ușa din dos. Puse în fața faptului împlinit, după multe comentarii, mai marii lumi de atunci au acceptat. Oare de ce nu se poate face așa și acum?

Iar la un vot comun parlament – președinte, alianța PSD-PNL dacă o susține pe Maia Sandu câștigă cu siguranță majoritate și în parlament. Problemă rezolvată. Trebuie să existe doar voință politică!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă