-0.3 C
Sibiu
marți, 12 decembrie, 2023

PREFECTUL SIBIULUI: „Nu avem nici un motiv să considerăm că există o ‘situație de criză medicală, la nivelul județului Sibiu’ „

Știri din Județ

Publicitate

Mircea Creţu, prefectul judeţului Sibiu a transmis presei astăzi, de Ziua Păcălelilor, un comunicat de presă, ca răspuns la o scrisoare deschisă a ALDE Sibiu care sesiza încălcări ale libertăţii presei şi ale accesului publicului la informaţii reale despre COVID-19 la nivelul judeţului Sibiu. În răspunsul prefectului, redat integral mai jos, alături de scrisoarea deschisă ALDE Sibiu, s-a strecurat o afirmaţie extrem de importantă: „nu avem nici un motiv să considerăm că există o <<situație de criză medicală, la nivelul județului Sibiu>>”. Astfel, oficial, Instituţia Prefectului Sibiu consideră că situaţia actuală de pandemie nu a creat o criză medicală la Sibiu, aşa cum susţin cei de la ALDE Sibiu. L-am întrebat pe Ovidiu Tocaciu, liderul ALDE Sibiu, cum comentează această afirmaţie: „Multe cadre medicale din Sibiu ne spun că nu au echipamente de protecţie suficiente, că nu sunt respectate protocoale. Cazul asistentului infectat a arătat lipsuri majore în managementul acestei situaţii. Totuşi se pare că domnul prefect trăieşte în altă lume. Astăzi, de 1 aprilie, când o parte din cartierul Turnişor a fost transformată în zonă roşie cu control strict. Sper să nu se ţină de păcăleli domnul Creţu”.

Comunicatul Prefecturii Sibiu:

Publicitate

În plină criză de pandemie, ALDE Sibiu, prin conducerea sa, a lansat un apel public către Instituția Prefectului Județului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu. În acest context, atragem tuturor atenția asupra faptului că, în actuala perioadă deosebit de dificilă, instituțiile administrației publice lucrează în regimul Stării de Urgență. Comunicarea publică este limitată la informațiile strict legate de modul în care este organizată activitatea instituțiilor implicate direct, pe plan local, în combaterea epidemiei COVID-19. Alte informații statistice, țin de autoritatea și competența Comitetului National pentru Situații Speciale de Urgență. Acest lucru nu contravine Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Acum transparența instituțiilor publice este specifică Stării de Urgență, și cel mai important lucru este ca informațiile oficiale să fie recepționate de către toți cetățenii. Trebuie să înțelegem cu toții că ne confruntăm cu o situație fără precedent, însă cu toate acestea nu avem nici un motiv să considerăm că există o „situație de criză medicală, la nivelul județului Sibiu”. Sunt greutăți noi, provocate de criza virală, însă instituția pe care o conduc, împreună cu toți cei responsabili, depun toate eforturile pentru a gestiona și depăși cu bine această încercare.

Așadar, nu doar politicienii, ci și cetățenii ar trebui să înțeleagă provocarea prin care societatea noastră trece, situație care sunt convins că o vom depăși cu bine, prin unitate, solidaritate civică responsabilitate și viziune patriotică.

În încheiere, doresc în numele Instituției Prefectului Județului Sibiu să îi asigur pe concetățenii noștri că, în măsura atribuțiunilor ce ne revin, în actuala Stare de Urgență, ne străduim să facem față crizei virale, prin toate căile și metodele legale, dar și cu deplină conștiință a datoriei față de comunitatea sibiană.

Prefect,

Mircea Dorin Crețu

Instituția Prefectului Județul Sibiu

Scrisoarea deschisă trimisă de ALDE Sibiu Prefecturii şi Consiliului Judeţean Sibiu:

ALDE SIBIU: Scrisoare deschisă către prefectul Mircea Creţu şi preşedintele CJ, Daniela Cîmpean

Domnule prefect Mircea Creţu aveţi în aceste zile o mare responsabilitate de a gestiona situaţia de criză medicală la nivelul judeţului Sibiu. Facem un apel public la dumneavoastră de a lăsa deoparte interesele electorale ale partidului de guvernământ şi de a gestiona informaţiile publice. Sibienii din tot judeţul sunt speriaţi de LIPSA totală de informaţii de la nivelul Instituţiei Prefectului. Aţi primit o circulară de la un secretar de stat din M.A.I. care vă interzice să daţi publicităţii numărul de teste făcute în judeţ şi numărul de bolnavi depistaţi. Această circulară contravine Legii 544 privind transparenţa instituţiilor publice şi nu ajută populaţia, din contră, face loc la apariţia de informaţii din diferite surse neoficiale, care stârnesc panică.
Vă rog insistent să spuneţi public câte persoane sunt infectate la Sibiu şi starea lor.
Doamnă preşedinte Daniela Cîmpean recentele cazuri de personal medical bolnav cu COVID-19 din Spitalul Judeţean Sibiu ridică un semnal de alarmă. Personalul medical din spital, la ora actuală, o parte este izolat la domiciliu, iar ceilalţi trebuie să vină la muncă. Personalul medical se teme pentru viaţa lor şi mulţi, datorită lipsei informaţiilor oficiale clare, vor refuza să mai vină la muncă în zilele ce urmează, generând blocaje în acordarea actului medical.Să precizaţi măsurile luate pentru protecţia personalului medical din spitale. Conform asistentului medical infectat, aceste măsuri au fost doar pe hârtie, nu şi în realitate! Dispuneţi un control de urgenţă al Consiliului Judeţean la Spitalul Judeţean Sibiu. Am remarcat multe apariţii în presa locală despre nereguli sesizate de angajaţi la respectarea procedurilor de către managementul acestui spital.

Ovidiu Gheorghe Tocaciu
preşedinte ALDE Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri