18.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

VIDEO-FOTO: Tăieri masive în zona Cisnădioara. Totul legal

Știri din Județ

Tot mai mulţi români postează pe internet poze şi video cu camioane cu lemne. Astăzi am primit de la un cititor un video şi poze realizate de doi oameni din Cisnădie, pe Valea Argintului, Cisnădioara. În filmare se văd sute de copaci, majoritatea fag, culcaţi la pământ pe marginea drumului.

Am consultat aplicaţia Inspectorul Pădurii şi pe zona respectivă (vezi foto) nu există nicio autorizaţie de transport lemn emisă pentru vineri, luni sau astăzi. Totuşi în video la faţa locului este prezentă o maşină de teren cu numere de Sibiu, probabil a celor care taie copacii. Nu putem ştii dacă aceste tăieri sunt sau nu legale, din video nu reiese că respectivii copaci ar fi marcaţi. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Sibiu ne-au transmis că respectiva zonă nu ţine de ei, ci de Ocolul Silvic Valea Sadului, un ocol silvic privat gestionat de primăriile Cisnădie, Şelimbăr, Sadu, Râu Sadului. La Ocolul Silvic Valea Sadului, cu sediul în Cisnădie, nu am dat de nimeni la telefon.

Astăzi, Ministrul Mediului, Costel Alexe, a trimis un comunicat de presă pe tema tăierilor ilegale în care spune: situația a fost analizată aprofundat și s-a constatat că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”.

ACTUALIZARE: Ocolul Silvic Valea Sadului: Totul legal!

Miercuri dimineaţa am reuşit să luăm legătura cu inginerul silvic Ilie Scorţar, care se ocupă de Ocolul Silvic Valea Sadului. El ne-a explicat să ieri era la o plantare de puieţi în zona Lotrioara şi nu a avut semnal. De asemenea a dat asigurări că aceste tăieri din zona Cisnădie sunt perfect legale, marcate şi conform planului silvic. Pentru această etapă sunt prevăzuţi la tăiere peste 500 mc de lemn, în principal pentru populaţia oraşului Cisnădie. „Există 180 de cereri la Primăria Cisnădie pentru lemn de foc, pe care trebuie să le onorăm în această etapă. Fiecare cerere primeşte 4 mc de lemn, pe care Primăria îi vinde cu 220 lei pe mc, conform legii” a explicat Scorţar. El a explicat că lumea este foarte agitată zilele acestea când văd tăieri de lemne, dar martie – mai sunt luni normale pentru tăiere, în fiecarean de zeci de ani. Cum sunt şi luni de plantare puieţi.

Imaginile din video sunt într-adevăr din zona Cisnădie, dar pe valea Măgurii, a spus Scorţar. Acolo există o zonă foarte mare de pădure unde se fac curăţiri silvice. „Lemnul, marea majoritatea este sub 32 cm diametru şi se dă populaţiei ca lemn de foc. Dacă există lemn peste 32 cm se poate comerciliza în industrie, dar acesta este puţin în zonă” a explicat Scorţar. Respectiva parcelă are prevăzut un plan total de tăiere de peste 8.000 de mc, dar care se face în etape stabilite clar anterior.

VIDEO:

FOTO:

WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
WhatsApp Image    at
Publicitate

6 COMENTARII

  1. Nu va mai cacati mai atata pe voi suna maine la ocolul silvic valea sadului din cisnadie si ti se va spune ce e acolo e o autorizatie data nu se lucreaza aiurea este lemnul de foc si desicur ce e bun de industrie a populatiei din cisnadie si cisnadioara ce urmeaza dupa trecerea pandemiei sa fie livrat populatiei inscrisa pe liste la primarie. Toata lumea sare de cur ca vezi doamne taiem padurea dar de muiele ala nu sa intrebat nimeni ce urgenta avea el acolo in padure ! sigur mergea la farmacie sau magazin sa isi i a pastilele de cianura sa faca un bine omenirii.

  2. Ce sa caute acolo, doar nu te gândești ca s-a dus sa distribuie covidu la animalele din padure. P.S. numele proprii se scriu cu litera mare, „sa” se scrie în cazul de fata „s-a”, de virgula ce sa mai vorbim ca nu ai descoperit-o, etc.

  3. Comentariul anterior suna a „hotul neprins e negustor cinstit”… „Ce caută acolo ăla care i-a văzut?” Poate plimba câinele…
    Eu am plimbat câinele în pădurea de deasupra Cisnadioarei, și acolo sunt o mulțime de copaci tăiați de curand și urme de tractor

  4. Sibiu independent..asa, ca o sugestie…poate ca ar trebui sa luati in considerare moderarea raspunsurilor, in ideea uniu dialog onest si argumentat. Deschis, desigur, dar fara invective si injurii la adresa unor postari, sub umbrela anonimatului ! Cred ca un astfel de dialog ar fi mult mai constructiv !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc