spot_img
21.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

FOTO Reportaj: Liceu sibian de prestigiu ajuns o ruină. Efectele retrocedării

Știri din Județ

Publicitate

Pe contul de Facebook al organizaţiei G.R.M. a apărut astăzi un foto-reportaj, pe care SIBIU INDEPENDENT, a primit permisiunea să îl redea mai jos. Ineditul şi nostalgia fotografiilor constă în ilustrarea la zi a ruinei în care a ajuns fostul Liceu Pedagogic din Sibiu situat în clădirea Mănăstirii Ursulinelor din Centrul Vechi.

Publicitate

Clădirea a fost retrocedată, ca multe alte şcoli, în anul 2003, dar predarea către Arhiepiscopia Romano-Catolică s-a făcut abia în anul 2012. În anul 2010, Colegiul Pedagogic Andrei Şaguna a fost relocat de Primăria Sibiu în sediul nou din Hipodrom. Dar din anul 2012 până în prezent, Arhiepiscopia Romano-Catolică nu a făcut aproape nimic. A încercat să renoveze şi să facă o conversie a clădirii în hotel şi centru de conferinţe, dar nu a reuşit. Reprezentanţii bisericii au declarat în timp că motivul este lipsa de fonduri.

Istorie încâlcită

Biserica Romano-Catolică nu a construit aceste spaţii. De fapt prima biserică a fost ridicată pe acest loc de călugării dominicani în 1474 în stil gotic.
A funcţionat ca mănăstire dominicană până în 1543, apoi a fost predată lutheranilor. În anul 1728 mănăstirea a fost atribuită călugăriţelor ursuline venite din Bratislava. În 1769 clădirea va fi extinsă (banii fiind oferiţi călugăriţelor de către împărăteasa Maria Tereza) pentru a putea face faţă noii instituţii care se va ridica aici, adică şcoala catolică. Iar în 1789, călugăriţile o transformă în Şcoala Normală a Marelui Principat. Tradiţia pedagogică a continuat aici până în anul 2010.

Clădirile au fost renovate la finele anilor 1700, în jurul anului 1900 şi în perioada 1989-1991. Lucrările de renovare începute după 2012 nu s-au mai terminat nici până astăzi, fiind abandonate.

În anul 1989 s-a pus o placă pe faţada liceului pentru a marca cei 200 de ani de învăţământ pedagogic la Sibiu. Cu acest prilej s-a editat şi o carte cu istoria şcolii. Placa a dispărut după retrocedarea clădirii.

Imaginile celor de la G.R.M. arată ruina în care a ajuns acest liceu de prestigiu sibian, care a dat aproape toate educatoarele şi învăţătoarele din judeţ în decursul anilor. Dar nu numai. Actuala preşedinte de Consiliu Judeţean, Daniela Câmpean, a terminat şi ea cursurile acestui liceu, în respectiva clădire.

GALERIE FOTO:

n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
n
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie