11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Şeful sfinţeşte locul

Știri din Județ

Cred cu tărie că un manager bun îşi face o echipă bună şi are succes pe măsură, fie că este la privat sau la stat. Marile companii au înţeles asta de mulţi ani. La instituţiile de stat din Sibiu încă mai vedem şefi şi şefi. Unii puşi politic, pe care fără ajutorul cotizaţiei la partid, nu îi punea nimeni nici paznic de noapte (fără supărare pentru paznici!). Alţii puşi politic, dar capabili şi dornici de afirmare şi de schimbări instituţionale, dar faultaţi de ceilalţi puşi politic din instituţie. Şi cei puşi politic, care cumva reuşesc să şi conducă instituţia respectivă spre mai bine. Ultimii sunt cazuri rare.

Cu toată nebunia cu pandemia am remarcat câţiva şefi de instituţii care ştiu să îşi facă imagine, dar să şi conducă instituţia spre mai bine. Să luăm exemplul recent al Spitalului Judeţean Sibiu. Mulţi politicieni l-au lăudat pe Benchea ce bun manager a fost. Eu l-am criticat. Omul nu a ştiut să comunice şi se lăsa prea uşor influenţat de cei din jurul său. Poate şi faptul că nu era medic, într-o lume a cadrelor medicale l-a defavorizat. Cum s-a schimbat managerul spitalului şi a venit doctor Liliana Coldea, hop şi comunicarea s-a îmbunătăţit. Degeaba realizezi lucruri, dacă nu le spui şi comunităţii. Marketing 1.0. Coldea mizează pe acest marketing şi promovează tot ce mişcă bine în spital. Unul din rolurile şefului este şi acesta: nu doar să facă lucruri pentru instituţie, dar să le şi promoveze ca atare.

Apoi avem pe şefa de la Consiliul Judeţean Sibiu. Omniprezenta Daniela Cîmpean. Sincer mă întreb de unde are energie, precum bateriile Duracell este peste tot. Şi în poze şi în acţiunea instituţională. Dar aici avem cazul şefului săpat. Nu doar de oamenii de la alte partide, ci şi de propriul partid. Nu ştiu dacă involuntar, adică din prostia unora, sau voluntar. Ultima tâmpenie este postarea Prefecturii cu inspecţia în teren la asfaltarea pe ploaie. Degeaba Cîmpean a fost isteaţă să nu posteze imagini de la vizită, că i-au copt-o colegii liberali din Prefectură (da, ştim Prefectul e apolitic oficial!).

Am lăsat la urmă al treilea tip de şef, cel pus politic, incompetent, dar bun slujbaş al partidului. Acesta nu face reformă instituţională, dar execută ordinele de partid fără să comenteze sau să gândească. Adesea i se dă un om în instituţie mai deştept decât el, care să îi coordoneze deciziile din umbră. Nu vă spun numele, dar am scris adesea despre el. Nu este singurul şef de acest fel din judeţ. Sunt mulţi, prea mulţi, din păcate.

Avem nevoie mai mulţi din primele două categorii, decât din ultima…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri