12 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

„Vocile ASTREI – Întemeietorii”: expoziție de fotografie și documente

Știri din Județ

Expoziția de fotografie și documente „Vocile ASTREI – Întemeietorii” este deschisă, în perioada 16-30 iulie 2020, sibienilor și turiștilor, în Sala Expozițională a Primăriei Sibiu (Centrul de Informații pentru Turiști, cu acces din Piața Mare), în cadrul proiectului „Asociațiunea ASTRA – recuperarea unei Memorii culturale”, desfășurat de Asociația Sibiul Cultural și cofinanțat de Primăria Sibiu, prin Agenda Culturală 2020.

Proiectul pune în valoare, prin intermediul unei expoziții de fotografie și documente și al unui volum tipărit, una dintre cele mai importante construcții culturale din trecutul Sibiului, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și personalitățile implicate în înființarea ei.

Primul eveniment din cadrul proiectului este expoziția, care cuprinde fotografii și date legate de activitatea personalităților care au fondat Asociațiunea ASTRA și care s-au remarcat prin contribuția lor la viața culturală, politică, dar și economică a Sibiului și a Transilvaniei, alături de date și documente cu referire la primii ani de activitate ai Asociațiunii, pentru a aduce în fața publicului sibian și a turiștilor un aspect semnificativ din istoria culturală a Sibiului și a provinciei.

Panourile expoziționale oferă informații și imagini legate de multe dintre personalitățile care au contribuit la înființarea ASTREI, între cei peste 200 de membri fondatori înscriindu-se reputați teologi, profesori, academicieni, juriști, oameni politici: Andrei Șaguna, Alexandru Sterca-Șuluțiu, Andrei, Anton și George Mocioni de Foen, George Barițiu, Zaharia Boiu, Timotei Cipariu, Axente Sever, Simion Balint, Iacob Bologa, Nicolae Popea, Ilie Măcelariu, Ioan Bran de Lemeny, Ioan Mețianu, Antoniu Bechniț, Ioan Hannia, Sava Popovici Barcianu, Amos Frâncu, Alexandru Lebu, Atanasie Marienescu, Ioan Popescu, Vicențiu Babeș, Ioan Popasu, și mulți alții. Expoziția cuprinde o selecție a membrilor fondatori și ordinari și transcrierea listei complete a acestora.

Scurt istoric al unui moment major din trecutul Sibiului

Sibiul este locul în care, în 1861, a luat ființă Asociațiunea ASTRA, prima instituție culturală centrală a românilor din Transilvania, ce a contribuit la emanciparea culturală și politică a populației, la promovarea limbii și a literaturii române, la răspândirea culturii în rândul maselor largi ale populației.

Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA a fost înființată la Sibiu, prin efortul comun al intelectualilor români transilvăneni.

În 10 mai 1860, mai mulți „bărbați fruntași ai națiunei” îi trimit Guvernatorului Transilvaniei, Friederich von Liechtenstein, un memoriu, cerându-i acordul pentru ținerea unei adunări consultative în scopul înființării unei asociațiuni pentru literatura și cultura poporului român. Documentul era semnat de arhiepiscopul și mitropolitul din Alba-Iulia, Alexandru Sterca-Șuluțiu și Andrei Baron de Șaguna, episcop din Sibiu, alături de numeroși intelectuali transilvăneni, deveniți ulterior membri fondatori sau membri ordinari al Asociațiunii.

În 22 ianuarie 1861, Înalta Cancelarie Aulico-transilvană dă împuternicire pentru pregătirea demersurilor necesare pentru înființarea asociațiunii.

În 9/21 martie 1861, încep ședințele pentru redactarea statutelor asociațiunii, conduse de Andrei Șaguna, secretari George Barițiu și Nicolae Popea.

În 28 martie 1861, Andrei Șaguna trimite spre aprobare proiectele de statute ale Asociațiunii.

În 6 septembrie 1861, Împăratul Francisc Iosif I a aprobat statutele Asociațiunii, cu unele modificări.

În 23 octombrie/4 noiembrie, la Sibiu, în casele seminariale, are loc prima ședință pentru constituirea Asociațiunii. Președinte al ședinței a fost ales Andrei Șaguna, iar secretari Iosif Hodoșiu, Ioan Antonelli, Vasile Oroianu și Ioan Nemeșiu.

În 24 octombrie/5 noiembrie 1861, în cea de-a doua ședință a fost citită lista membrilor fondatori. Andrei Șaguna, a fost ales primul președinte al Astrei, cu 75 de voturi, iar apoi, prin nominalizare, Timotei Cipariu – vicepreședinte și George Barițiu – prim secretar.

În 25 octombrie/6 noiembrie 1861, în a treia ședință sunt aleși membrii Comitetului central și membrii de onoare

În 26 octombrie/7 noiembrie 1861 s-s desfășurat ultima ședință pentru constituirea Asociațiunii.

Vă invităm să vizitați expoziția!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri