spot_img
8.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Tomasevschi, viitorul primar al Sibiului: „De această dată, sibienii au de unde să aleagă un primar profesionist“ (P)

Știri din Județ

Publicitate

Alexandru Tomașevschi, candidat Pro România pentru Primăria Sibiu, într-un interviu acordat pentru ziarul Sibiu Independent a răspuns întrebărilor legate de candidatura sa pentru funcția de primar al orașului.

Reporter: Domnule Tomasevschi, ce va califica pentru fotoliul de primar al Sibiului?

Alexandru Tomașevschi: Bună întrebare, sper sa o puneți și celorlalți candidați. În ceea ce mă privește, consider că întreaga mea activitate profesională mă recomandă.

Am acumulat experiență în profesia de jurist, activând aproape 40 de ani în zona economică, din care, aproape 30 de ani, am coordonat activitatea Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Este foarte important, pentru că a fi un bun primar înseamnă să fii în primul rând un bun manager, altfel devii prizonierul propriului aparat administrativ. Din luna martie a acestui an, m-am retras de la Registrul Comerțului și activez în sfera privată, unde mă ocup de consultanță în afaceri și management, pentru ca aici ma pricep cel mai bine.

Deci, sunt un om liber, fără clientelă politică și nu sunt dispus să cedez nici unei presiuni, chiar dacă am constatat că au apărut o serie de atacuri împotriva mea. Nici din zona birocratic-statală nu se mai pot face presiuni, pentru că acum pot să afirm că de circa 1 an, de când am intrat în politică, am simțit și astfel de practici.

Pentru ca activitatea unei primării presupune administrație publică, am toate specializările juridice necesare, inclusiv dreptul administrativ, fiind totodată și fondator al Institutului de Studii Administrative Paul Negulescu.

Ca practică administrativă, am activat 1 an ca juristconsult la o primărie și am efectuat un stagiu de documentare în Danemarca, pe probleme de administrație publică, învățământ și asistență socială.

Eu cred că, de aceasta dată, sibienii au de unde să aleagă un primar profesionist, dacă în campania electorală vor analiza atent candidații.

Reporter: Care considerati ca sunt problemele Primăriei Sibiu?

Alexandru Tomașevschi: Sigur, prima problemă este la nivel de sistem, pentru ca Romania e sufocată de aceasta corupție copleșitoare, determinată de politizarea instituțiilor și autorităților publice.

Aceasta este, de fapt, ciuma roșie, moștenită din comunism și practicată de politicieni în continuare.

Și la Primăria Sibiului nu e greu de observat că la achizițiile publice sunt abonate aceleași firme și cunosc situații în care firme, care au oferit cel mai bun preț, au fost descalificate, pe motive neîntemeiate.

Cunosc situații în care, la solicitarea de a se asfalta o stradă, răspunsul Primăriei a fost ca în evidentele proprii figura deja asfaltată.

Personal, am discutat cu angajați din primărie și vreau să vă spun că și ei simt nevoia unei schimbări, a unui management profesionist. Dacă discuți cu oameni care au avut nevoie de autorizații sau alte avize pe linie de urbanism, ca om civilizat, ca european, îți dai seama ca este inadmisibil să îți rezolvi problemele în acest fel.

Problema cea mai importanta este însă incapacitatea de a gândi strategic și a face proiecte prin care să atragem bani europeni. O statistică făcută la nivelul Transilvaniei arată că Sibiul se situează pe ultimul loc, comparativ cu orașe de același rang. Campionul este un frumos oraș din vestul țării care a atras peste 250 milioane euro si în care 2/3 din investiții au fost făcute din bani europeni.

Ca primar, îmi propun ca cel putin jumătate din investiții sa provină din această sursa.

Primăria Sibiului trebuie să devină principalul factor de relansare economică și să vină atât în sprijinul sibienilor care în perioada pandemiei și-au pierdut locurile de muncă, cât și a oamenilor de afaceri, care se străduiesc să supraviețuiască în această perioadă dificilă.

Reporter: Am văzut pe pagina dumneavoastră niște proiecte majore pentru Sibiu. De unde bani pentru ele?

Alexandru Tomașevschi: E simplu sa vii demagogic în față sibienilor, cu fel de fel de proiecte, important este să asiguri și sursele de finanțare, iar majoritatea proiectelor mele pot fi realizate cu fonduri europene.

Mai există însă o sursă importantă de finanțare, care pentru Primăria Sibiului se pare ca este o enigmă. Multe investiții se pot face în regim de parteneriat public-privat și cunosc mulți oameni de afaceri sibieni, interesați să investească în proiecte de o asemenea anvergură.

Ca fapt divers, Primăria nu a fost în măsura sa cheltuiască nici măcar toți banii colectați de la contribuabilii sibieni.

Reporter: Cum vi se pare această precampanie electorală și cum îi vedeți pe ceilalți candidați?

Alexandru Tomașevschi: Când m-am hotărât să candidez la fotoliul de primar, mulți prieteni m-au sfătuit să nu o fac, pentru ca voi fi expus la atacuri, calomnii, insulte, care îmi vor afecta reputația de profesionist pe care am dobândit-o după atâția ani de muncă. Din păcate, au avut dreptate.

Și eu îndemn la decență, la fair-play, la respect pentru toți cei care candidează la această funcție. Diferența o va face alegătorul sibian, nu presa de partid sau postacii de profesie.

Sper ca electoratul, care după ultimele alegeri a dovedit ca a învățat regulile democrației, va vota în cunoștință de cauză, pentru ca un om care performează profesional, poate performa și ca primar.

Important este să înțelegem că pentru a fi un primar competent, ca și în alte profesii, trebuie să ai o anumită pregătire și o anumită calificare, nu este suficient să fii politician de profesie.

Urmează o perioada grea, efectele epidemiei se resimt și la Sibiu, și nu se știe cât vor dura. De aceea, pe viitor, Primăria Sibiului, în toată activitatea sa, în modul în care înțelege să se raporteze la sibieni, trebuie să fie pregătită să facă față unor provocări majore.

De aceea, Dumnezeu să ne ajute în această încercare și sa ne dea mintea cea bună.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Dacă în 30 de ani de activitate ca și director al Registrului Comerțului, nu reușești să edifici un sediu pt instituție, dacă 30 de ani plătești chirie pt sediul instituției, unor privați, nereușind (sau nedorind) să obții un sediu într-o clădire a statului, mă întreb, oare ce va edifica Dl Tomașevschi în Sibiu și pt cine? N-ar fi lipsit de importanță să aflăm totalul valorii chiriilor achitate de Registrul Comerțului în ultimii 30 de ani și cui s-au achitat aceste chirii, am putea afla astfel cam cine sunt viitorii abonați la contractele cu primăria.

    • N ar fii lipsit de importanta sa aflam moldovanul de ce nu e frate bun cu ardeleanul…si nu se informeaza! sediul era facut din primii ani cu banii registrului dar ramas al Camerei de comert! deci…postaci de serviciu mai sunt?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului