11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Teatrul din Cartier se încheie, dar urmează Stagiunea de Vară BIS

Știri din Județ

Cea de-a șasea ediție a proiectului Teatrul din Cartier se apropie de final, dar sibienii nu au de ce să fie triști, pentru că echipa BIS îi așteaptă în continuare cu multe suprize în această vară în plăcuta ambianță a Grădinii BIS, de pe strada Ștefan cel Mare, nr. 56.

Dacă primul spectacol, prezentat pe 5 iulie 2020, a fost premiera Doi moldoveni în Ardeal, proiectul se va încheia de asemenea cu o premieră pe 30 și 31 iulie, de la ora 19:00, în Cartierul Trei Stejari, la Grădina BIS Teatru. Este vorba despre Muzicanţii din Bremen, după basmul Fraților Grimm. Sub coordonarea regizorului Bogdan Sărătean, actorii Alis Pelle, Alin Turcu, Dumitru Stegărescu și Claudiu Fălămaș (acesta din urmă semnează și compoziția muzicală) vor oferi un spectacol original de teatru și muzică, adresat diverselor categorii de vârstă și sociale, exprimând într-o formă artistică deosebit de atractivă valori precum toleranța, comuniunea, preseverența în urmarea propriilor vise, umorul și optimismul în vremuri de restriște.

Desfășurată sub motto-ul „Distanțare fizică – Solidaritate & Comuniune Socialăˮ, ediția 2020 a proiectului Teatrul din Cartier a beneficiat de sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Sibiu.

Pe toată durata lunii iulie, locuitorii din în trei cartiere din Sibiu (Țiglari, Trei Stejari, Gușterița) și din Sibiel au fost chemați să trăiască emoția reîntâlnirii cu teatrul după câteva luni de izolare, să se alăture mesajului plin de speranță lansat de tinerii actori pentru a ține piept fricii sau tristeții generale.

Ca și în alți ani, în luna august Grădina BIS Teatru va găzdui o stagiune de vară ce va oferi 15 reprezentații ale spectacolelor din repertoriul BIS, dintre care patru fiind plăsmuite în perioada de izolare și post-izolare. Primul dintre acestea este programat pe 6 și pe 7 august, de la ora 21:00. A fost o dată în ‘46, în regia lui Adrian Neacșu este o poveste de dragoste între doi tineri Helena (Alis Pelle) și Viktor (Alin Turcu) care se cunosc în Moscova abia dezmeticită din coșmarul marii conflagrații mondiale. Iubirea lor ține piept vremurilor tulburi, urmând parcă modulațiile partiturilor lui Chopin, luând mereu alte forme: joacă, frică, nerăbdare, gelozie, bucurie. Al doilea spectacol din program este „Povestea poveștilor” (8 și 9 august, de la ora 19:00), în regia lui Bogdan Sărătean. Având la bază un scenariu inspirat din textul lui Creangă, dramatizarea este plină de umor, spirit ludic și personaje pitorești: Eminescu (Alin Turcu), Creangă (Dumitru Stegărescu) și Tinca Vartic (Andrada Grosu).

Claudiu Fălămaș va oferi trei spectacole tip performance pornind de la versurile unor poeți cunoscuți: Trenul cu 2 locomotive (13 august, ora 20:00), Beat Bukowski, recomandat peste16 ani (20 august, ora 20:00), CTRL+ ALT + DEL (27 august, ora 20:00). Din program mai face și o nouă premieră, ce poate fi văzută pe 16 august, de la ora 20:30. Este vorba despre Născut în 2000, în regia lui Bogdan Sărătean, cu actrițele Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș și Shama Leah, toate născute în preajma anilor ʼ90 și ajunse la vârsta importantei decizii de a aduce pe lume un copil. Spectacolul împletește elementul biografic cu cel politico-social, textul fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experinețelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea.

Organizatorii anunță că se vor respecta cu strictețe normele legale și sanitare în vigoare, purtarea măștii fiind obligatorie. Accesul în grădină este permis cu 30 de minute înainte de începerea evenimentului. Achiziționarea biletelor se face online, de pe platforma iabilet.ro, la prețul de 40 lei (single) și 70 lei (double). Biletele double sunt pentru două persoane (cuplu/ familie/ prieteni). În seara spectacolului, la intrare, va fi disponibil un număr limitat de bilete la prețul de 50 lei/ persoană.

„Am deschis Grădina, cu stranii emoții, în 26 iunie 2020, cu proaspătul spectacol Povestea Poveștilor, după Ion Creangă, cu un public de 20 de persoane. Nu avem finanțatori, nu avem sponsori, te avem doar pe tine, spectatorule. Și mai avem ceva: o poftă nebună de a juca spectacolele astea scornite de noi, de a te face să zâmbești, să cugeți, să-ți pui întrebări și să ne pui întrebări. Vom juca aici, la Grădina BIS, în aer liber. Vom respecta toate normele sanitare și îți vom oferi tot confortul posibil. Pentru asta muncim de mai bine de șase săptămâni. Pentru noi este un pariu riscant, aflat pe muchia suicidului financiar, nu? E un demers din seria totul sau nimic. În același timp, e momentul să aflăm dacă tu, spectatorule, ai nevoie de noi. Pentru că noi, desigur, nu existăm decât prin prisma prezenței și a existenței tale. Multe necunoscute ne bântuie dar avem o singură certitudine – Grădina asta minunată, Grădina BIS, cu artiștii care îi dau viață și cu spectacolele plăsmuite de ei. Mai avem nevoie doar de tine, spectatorule, pentru ca magia să înceapăˮ este invitația plină de emoție și speranță adresată publicului sibian de echipa BIS Teatru din Sibiu.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri