8.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Urzeala Tronurilor, varianta locală

Știri din Județ

Campania electorală din această perioadă pentru alegerile locale din 27 septembrie începe să semene în judeţul Sibiu cu intriga din cărţile/serialul Urzeala Tronurilor (Game of Thrones). Acum se dispută tot felul de „tronuri” de şef la Consiliul Judeţean, de primari, consilieri locali.

Bătălia nu se duce aprig doar pe un front, să spunem municipiul Sibiu, ci încrengăturile sunt mult mai complexe. Un atac prin presă la primarul Sibiului în funcţie, primeşte o contră pe Facebook de la te miri ce pion. Un proiect anunţat cu tam-tam de şefa de la Consiliul Judeţean este rapid demolat în declaraţii de adversarii la „tron”. Cine ar fi crezut că PNL şi FDGR vor fi la Sibiu în luptă pe faţă. Şi nu de faţadă cum au fost alegerile trecute locale. Acum se merge la „totul sau nimic”, iar cuţitele au fost scoase din teacă…

Nici stânga nu stă mai calmă şi balaurul PSD este înţepat din toate părţile. Dar vorba menestrelului, mai loveşte din coadă, încă nu este răpus. Partidele mai mici au şi ele problemele lor. Alianţa USR-Plus merge pe oameni noi în politică, dar candidează şi cu oameni vechi în politică. ALDE a fost decapitat, se pare, din interiorul familiei. PMP strânge primari candidaţi de unde apucă, indiferent de cât de pătaţi sunt, doar, doar vor smulge ceva voturi şi poziţii cheie în regat.

Dar marea bătălie se dă, în mod evident, între PNL şi FDGR. Se dă pe proiecte şi idei, dar şi cuţite înfipte pe la spate, indirect încă. Este un joc politic de urmărit, pentru că aduce multe dezvăluiri de ambele părţi. Un cuţit înfipt în spatele candidatului Bibu cu acuze la managementul Sălii Transilvania, nu rămâne fără replică, indirectă. Doar omul este maestru în arte marţiale. Şi dacă alţii i-au scormonit contractele cu media de curând, cine spune că un prieten nu va scormoni contractele cu media ale Primăriei FDGR. Şi uite aşa se dau lovituri din ambele părţi.

Şefia Consiliului Judeţean pare disputată mai domol. Aparenţele înşală! Actuala preşedinte este ţinta directă a cel puţin 3 contra-candidaţi. Dar tabla de şah aici e mult mai complexă. Oameni infiltraţi în partide, candidaţi puşi de ochii lumi pentru a rupe voturile opoziţiei, mişcări de ultim moment în ordine pe listele de viitori consilieri judeţeni. Un joc de şah pe termen lung. Şi, indiferent de rezultatul alegerilor, un preşedinte se asigură că va avea majoritatea între consilieri, fie ei şi din diferite partide. La fel procedează şi mulţi primari din judeţ. Aşa că să nu ne mirăm în viitorul mandat cum consilieri de la partide mici sau mari vor vota cu puterea, deşi teoretic sunt în opoziţie.

Este mare agitaţie în politica judeţului Sibiu în aceste zile. Deznodământul îl avem în seara zilei de 27 septembrie. Deşi mă tem că acela va fi doar un nou început al altor intrigi de culise…

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș