spot_img
12.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Liberalismul e calea, dar nu cu oricine

Știri din Județ

Tânăr fiind, am avut o gândire de dreapta. Şi am ţinut-o tot aşa până acum. Normal că dreapta este un spectru larg şi doctrinar regăsim multe partide româneşti aici. Nu neg importanţa stângii în menţinerea unui echilibru în democraţie, dar mi se pare evident de la o poştă că PSD nu are nimic de-a face cu stânga. A avut de-a face prin anii 90, dar cu o extremă stânga reinventată pe vremea FSN-ului şi a urmaşilor săi. Treptat însă a devenit o vrăjeală politică pentru îmbogăţit unii afacerişti. Un fel de neo-liberalism cu mască socială. Poate invenţia politică a lui Ponta, prin Pro România, să acopere gaură lăsată de moartea dinozaurului politic PSD. Cel puţin în judeţul Sibiu, unde preoţii se pot pregăti să cânte Prohodul PSD-ului în 28 septembrie.

Dar revenind la liberalismul ideologic avem la Sibiu câţiva exponenţi: PNL, USR-Plus (deşi aici, de facto, este o struţo-cămilă dreapta-stânga), PMP, ALDE. FDGR nu este partid politic şi are oameni şi de stânga şi de dreapta. Cred că PNL este clar exponentul liberalismului modern. Doar că trebuie să cercetăm puţin istoria recentă a partidului. Şi mă refer strict la judeţul Sibiu. Avem la ora actuală două categorii de liberali în PNL Sibiu: cei vechi, din PNL şi cei absorbiţi din PD, PD-L. Procentual cei din PD, PD-L sunt majoritari. Să nu uităm că şi ei la rândul lor s-au rupt cu ani în urmă tot din FSN. Au făcut politică separat o perioadă apoi s-au fărâmiţat şi treptat au fost înglobaţi sub umbrela PNL. Puţină istorie recentă nu strică, pentru a înţelege lucrurile actuale.

Acum în PNL Sibiu nu mai vorbim de istoria partidului, dar vorbim de tabere. Oameni progresişti, cu gândire modernă şi legaţi trup şi suflet de judeţ sunt grupaţi în jurul preşedintei Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean. Aici includem actuali şi viitori primari din judeţ. Oameni care se luptă să câştige alegerile în comunităţile lor, în aceste zile. Oameni care au lucrat bine patru ani pe relaţia cu Consiliul Judeţean. Sau oameni care vor să acceadă la funcţia de primar, cum e Adrian Bibu. Omul acesta tânăr are un potenţial serios. Este disciplinat, poate şi datorită artelor marţiale practicate, serios, organizat şi se impune oamenilor. Cred că poate fi în următorii patru ani un foarte bun viceprimar al Sibiului. Apoi poate prelua fotoliul de primar.

Dar toată construcţia aceasta liberală pare săpată din interior. Normal să fie săpată din exterior, prin crtici şi acuze de contra-candidaţi în campanie electorală. Dar ce te faci, când o tabără din propriul partid te sapă. Nu pe faţă. Pe faţă e tot un zâmbet, dar pe la spate… O tabără care deţine printre membrii directori de instituţii deconcentrate. Da, din aceia nepuşi politic de Guvernul PNL, cum nici cei dinainte nu erau puşi politic de Guvernul PSD. Culmea este că aceşti directori participă la şedinţe în sediul PNL. Poate merg să joace doar bingo, ca pensionarii americani. Sau fac strategii şi primesc ordine de la „şefa” cum să execute un om de afaceri care iese din rând sau, de ce nu, proprii colegi de partid care nu mai vor să plece capul la toate mizeriile.

Este cunoscut în multe cercuri din Sibiu, dar infirmat mereu public, că în PNL s-au polarizat două tabere. Una însă a crescut mult şi cuprinde cam ceea ce contează: aleşii poporului în funcţii publice locale şi judeţene. Alta este a celor numiţi de sus pe criterii numai de ei ştiute. Acum, oficial toţi lucrează pentru interesul public al locuitorilor judeţului, dar, de fapt, doar o tabără face asta. Aştept ziua de 28 septembrie, cu un PNL care va lua probabil un scor foarte bun în judeţ şi cu o şedinţă internă de analiză şi schimbare a conducerii judeţene de partid. Mai ales că se aude că dacă la moţiunea de cenzură nu pică Guvernul, sigur se face o remaniere. Poate că este timpul ca cei aduşi aici în judeţ de PD să plece acasă şi să lase judeţul… sibienilor.

3 COMENTARII

  1. Adevarat:” liberalismul este calea, dar nu cu oricine”
    PNL ar trebui sa verifice cu exigenta lista de candidati pentru primaria si Consiliul Local Cisnadie.
    Mai conteaza pentru PNL doctrina,principii,valori,competenta? Unde sunt tinerii PNL-isti? Sau,la Cisnadie, merge si asa.Trist.

  2. Primarul PNL, din Cisnadie, refuza constant infiintarea unor sectii de votare in Cartierul Arhitectilor, cu mii de locuitori.Toti sunt arondati sectiilor de votare din vatra orasului Cisnadie, aflat la 6 km peste deal.
    Daca dispui de masina personala, mergi la vot. Daca nu, stai acasa si nu votezi.Asta da democratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda