spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Gabriel Tischer, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu: „De câțiva ani, la conducerea județului se face mai multă politică și mai puțină administrație”

Știri din Județ

Publicitate

Într-un interviu acordat reporterului Sibiu Independent, Gabriel Tischer, candidatul FDGR la funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu a răspuns întrebărilor noastre. Acesta susține că poate transforma Consiliului Județean, aducând un nou stil de management și o altă abordare a relațiilor de lucru.

Un plan amplu de mobilitate pentru zona de centru a județului, conexiuni de piste de biciclete care să reprezinte o infrastructură de mobilitate alternativă în zona periurbană și în județ, construirea noului spital județean, sunt câteva dintre proiectele prioritare enumerate de Gabriel Tischer.

R: Ce veți aduce nou în Consiliul Judeţean Sibiu?

Gabriel Tischer: Primul pas este să câștigăm alegerile. Dacă cetățenii ne vor gira cu încrederea lor, vom demonstra prin fapte devotament necondiționat și responsabilitate față de fiecare dintre aceștia.
În primul rând, vreau să vă spun ce aduc bun în Consiliul Județean Sibiu, fiind convins că acest lucru este important pentru sibienii care vor ieși la vot pe 27 septembrie și pentru cei care încă sunt nehotărâți în legătură cu participarea la acest scrutin. Îmi doresc să readuc în Consiliul Județean bunele practici din perioada în care echipa FDGR gestiona proiectele județului nostru, valorile și principiile esențiale, meritocrația și seriozitatea conducătorilor unei instituții publice de asemenea amploare și importanță.


Ce aduc nou? Stilul de management și o altă abordare a relațiilor de lucru. Împreună cu șefii de servicii sau departamente și cu managerii instituțiilor subordonate Consiliului Județean trebuie să definim scopul comun, să stabilim direcții de dezvoltare precise pe fiecare domeniu, să eficientizăm activitatatea, utilizând la maxim resursa umană, materială și logistică, să colaborăm, să identificăm probleme și să găsim soluții, rolul specialiștilor fiind determinant. Președintele trebuie să fie partener de dialog profesionist, implicat, deschis provocărilor, receptiv la nevoile celor ale căror interese le reprezintă și capabil să ia decizii rapide și eficiente.


Sunt adeptul unui stil de conducere participativ, prin care fiecare persoană angajată corect! pe un post trebuie să contribuie cu experiența, cunoștințele, capacitățile reale și în special cu o motivație puternică la proiectele pe care ni le asumăm.


R: Preşedintele FDGR, Paul Porr, vorbea la lansarea candidaţilor de „actuala clică” din judeţ. La ce făcea referire?

Gabriel Tischer: Consider că domnul Porr, în cunoștință de cauză, s-a referit la faptul că, de câțiva ani, la conducerea județului se face mai multă politică și mai puțină administrație. Orașul și județul nostru au făcut pași fermi în perioada în care șefii administrației au lăsat la o parte interesele de partid sau de imagine și au gândit toate proiectele și acțiunile în beneficiul cetățenilor.


Impresia care se instituie tot mai mult este că administrarea județului Sibiu se face discreționar, de către o mână de oameni, iar deciziile se iau într-un singur birou. Pârghiile de putere trebuie folosite în beneficiul oamenilor și nu ca autoritate de forță care stăpânește inducând teama. Cei care conduc de pe astfel de poziții nu înțeleg puterea cuvântului care mobilizează oamenii, prin urmare nu vor reuși decât să se izoleze. Cred într-o guvernare împreună cu cetățenii, în transparență, în decizii de bun simț luate cu responsabilitate. Realizările unei instituții nu sunt nici pe departe ale unei persoane, ale unui grup sau partid politic. Cu asta cred că am spus tot!




R: Există în spaţiul public un conflict mocnit între PNL şi FDGR în judeţ. Acesta reiese din diferite articole de presă şi declaraţii publice de ambele părţi. Care este cauza?



Gabriel Tischer: După cum bine se știe, noi, FDGR, nu am fost niciodată conflictuali, indiferent de context. Acest lucru vine nu doar din firea noastră, ci și din faptul că nu suntem un partid politic în căutare de voturi cu orice preț. Decența mă obligă să pun între paranteze afirmațiile ofensatoare făcute în ultimul timp la adresa noastră. Atunci când este vorba de manierele diferite de a identifica și rezolva problemele Sibiului, de a gestiona resursele cât mai eficient în favoarea cetățenilor, suntem întru totul deschiși discuțiilor și unei bune colaborări. Dacă, însă, e vorba de aspecte strict electorale, conflictul este arma celor care nu au rezultate, idei și proiecte, ori aici nu este cazul nostru.
Principiile administrației moderne, europene, înființată de domnul Klaus Iohannis la Sibiu și continuată cu succes de echipa FDGR, reprezintă un etalon. Ne-a caracterizat demnitatea, adevărul, echidistanța în eșichierul politic, pentru că nu funcțiile ne interesează, ci oamenii care așteaptă ceva de la noi și care, până acum, și-au arătat aprecierea pentru echipa FDGR care și-a asumat acest model de succes.


R: S-a vorbit în ultima vreme că tandemul Iohannis-Bottesch a făcut minuni pe plan investiţional pentru judeţ, dar, de când FDGR a pierdut conducerea CJ, lucrurile nu mai merg aşa bine. Care este viziunea dvs pentru viitorul colaborării Primăria Sibiu – Consiliul Judeţean?



Gabriel Tischer: Răspunsul pe care vi-l pot da este enunțat chiar de către dvs. în textul întrebării. Pentru FDGR, colaborarea instituțională care presupune cât mai puțină intervenție a politicului în administrativ este modelul de succes (a funcționat bine) în administrația locală. Și, exact cum ați menționat, rezultatele din perioada Iohannis – Bottesch vorbesc de la sine în acest sens.


După cum deja știți, sloganul sub care candidează întreaga echipă FDGR este #împreună. Am văzut acest cuvânt folosit foarte des în perioada de precampanie, cu toate acestea, FDGR este singura formațiune care a dovedit că poate transpune în fapte acest slogan. Un plan amplu de mobilitate pentru zona de centru a județului, conexiuni de piste de biciclete care să reprezinte o infrastructură de mobilitate alternativă în zona periurbană și în județ, modernizarea și dezvoltarea aeroportului, construirea noului spital județean – proiect lansat deja în perioada administrației Iohannis – Bottesch, sunt doar câteva proiecte care se pot realiza doar cu eforturile conjugate ale celor două instituții.


Nimic nu poate fi mai productiv pentru o administrație locală decât obiectivul de a aduce liniște și fericire în viața oamenilor, pentru că astfel ei vor deveni, la rândul lor, productivi pentru societate și, foarte important, în acest spirit își vor educa propriii copii! „Împreună” nu înseamnă interesul unui grup în care există strânse legături numai la vârf pentru păstrarea unei poziții sau a unor beneficii, el se referă la „a fi împreună” pentru a ne fi mai bine.

R: După o absenţă de 12 ani, FDGR a revenit la Mediaş cu candidaţi la Consiliul Local. Cum a fost privită reapariţia organizaţiei de contracandidaţi? Ce speraţi să aducă FDGR pentru medieşeni?

Gabriel Tischer: Candidaturile pentru Consiliul Local reprezintă, în primul rând, o speranță pentru comunitatea din Mediaș și din nordul județului, revigorarea organizației FDGR locale fiind primită cu bucurie de mulți medieșeni.
Dezvoltarea economică a zonei este unul din obiectivele noastre majore, în condițiile în care mari companii din Mediaș și-au redus dramatic activitatea și, implicit, numărul de angajați, sau chiar urmează să-și închidă porțile. În calitate de membru al Clubului Economic German Transilvania (DWS), am efectuat recent o vizită de lucru în zona de nord a județului, împreună cu E.S. Hans Erich Tischler, Consulul Germaniei la Sibiu și dl. Harald Friedrich, Președintele clubului DWS. Scopul vizitei a fost de a identifica oportunități de dezvoltare economică pentru Mediaș și nordul județului, extinderea conceptului și a serviciilor oferite de Clubul Economic German în această zonă, dezvoltarea conceptului de școală duală, organizarea de întâlniri periodice cu investitori germani, cu reprezentanți ai mediului de afaceri, cu reprezentanți ai misiunilor economice din cadrul ambasadelor, cu membrii Cluburilor de afaceri și cu alți actanți din mediul economic, în vederea dezbaterii asupra potențialului investițional în Mediaș și în nordul județului.
Avem în plan dezvoltarea turistică a zonei de nord a județului, revigorarea zonei de agrement și tratament Bazna, soluții de agrement urban, drumuri de biciclete care să lege localitățile din jurul Mediașului și, nu în ultimul rând, dezvoltarea parteneriatului cu orașul înfrățit Lutherstadt-Wittenberg din Germania.


R: Ce s-ar întâmpla cu judeţul Sibiu, dacă PNL ar lua majoritatea primăriilor şi Consiliul Judeţean?



Gabriel Tischer: Dacă mă întrebați în calitate de cetățean, voi spune că se va crea un monopol dăunător nu doar climatului politic în județ, ci și cetățenilor care vor fi clasificați în funcție de apartenența sau adeziunea față de partid. Democraţia înseamnă pluripartitism, pentru asta s-a murit în decembrie 1989, iar concentrarea puterii în mâinile unui singur partid înseamnă abdicarea de la acest principiu fundamental al politicii moderne. Din acest punct de vedere, societatea românească e foarte reactivă față de orice fel de dictatură, începând de la cel mai mic nivel. Libertatea e încă o rană, e încă un punct vulnerabil în mentalul colectiv, e o necesitate vitală pe care oamenii n-o mai scot la mezat și n-o mai negociază atât de ușor. Românii, s-a văzut bine, nu mai suportă guvernarea autocrată, iar pe de altă parte, orice partid care ajunge să fie majoritar devine autotelic, se închide în propriile structuri, din păcate istoria recentă ne demonstrează acest lucru. Democrația înseamnă pluralism, competiție între interesele și obiectivele politice, ea presupune dinamică, motivată fiind de necesitatea unui echilibru la vârf în interesul cetățenilor.

R: Care credeți că este motivul pentru care există o dorință a unor contracandidaţi de a elimina FDGR din administrarea judeţului?

Gabriel Tischer: Nu vreau să fac speculații. Dacă e vorba însă de o afirmație asumată, atunci există o problemă pe care deja am discutat-o mai sus, vorbind despre alterarea democrației. Eu sunt convins că un asemenea mod de acțiune politică va fi condamnat aspru. Sibienii sunt oameni deștepți, cu simțul valorii și al democrației, au intuiția stilului de guvernare și sunt înzestrați cu un spirit justițiar pe care l-au demonstrat încă de la revoluție!
Pentru cei care au un asemenea plan, am un proverb: “Nu mor caii când vor câinii”. Nimeni nu a dat de faimă sau de bogăție săpând groapa altuia. Iar dacă te apuci totuși s-o sapi, e bine să ai ceva de pus în loc, concret, nu vorbe!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor