17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

CISNĂDIE: Cazul Velţan şi politica „fără penali”

Știri din Județ

Acum câteva zile SIBIU INDEPENDENT a mediatizat o serie de acuzaţii aduse în spaţiul public între politicienii din Cisnădie. Una dintre acuzaţiile aduse public de primarul Gheorghe Huja, contracandidatei USR-Plus, Rodica Velţan este că soţul acesteia are un dosar penal pe rol la Tribunalul Bucureşti.

Am căutat acest dosar şi într-adevăr există. A fost înaintat de procurori instanţei în anul 2017 şi după multiple amânări şi procese conexe a intrat de curând în faza de judecată efectivă. Următorul termen este în 16 septembrie 2020 la Tribunalul Bucureşti.

În anul 2017, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Pitești au anunţat public trimiterea în instanță a unui dosar extrem de complex, cel al fraudării SSIF Carpatica.

O plângere penală din 2012

Procurorii de pe lângă Tribunalul Argeş au fost sesizaţi prin plângere penală, formulată în data de 26 iulie 2012, de Andrei Anghel din Argeș, cu privire la faptul că, în perioada septembrie 2011 – mai 2012, funcționarii SSIF Carpatica i-au tranzacționat în mod fraudulos acțiunile emise de Fondul Proprietatea pe care le deținea la această societate de servicii și investiții financiare, prin contrafacerea semnăturilor de pe ordinele de tranzacționare și fără să aibă acordul său prealabil, producându-i în acest mod un prejudiciu de 2.200.000 de lei, la care se adaugă beneficiul nerealizat.

Procurorii de la Tribunal au trimis plângerea la DIICOT, Serviciul Teritorial Pitești. Organele de cercetare penală ale Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești s-au sesizat din oficiu cu privire la aceleași aspecte. În aceeaşi perioadă, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare a sesizat, în luna octombrie a anului 2012, Direcția de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR pentru aceleași fapte.

Cine sunt acuzaţii?

Principalul inculpat este Ștefan Terziu, agent delegat de servicii și investiții financiare la SSIF Carpatica Invest. El a fost trimis în judecată pentru manipularea pieței de capital, înșelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals informatic, spălarea banilor și constituirea unei grupări infracționale. Alături de acesta, a fost trimis în judecată și fratele său, Andrei Terziu, dar și prietena acestuia din urmă, Neagu Elena Gabriela, toți pentru complicitate la manipularea pieței de capital și instigare la fals informatic. Dan Samoilă Gândilă, Bogdan Ionuţ Pietrăreanu și Ilie Marius Velțan, trei persoane cu funcții de conducere în SSIF Carpatica, au fost, de asemenea, trimiși în judecată sub acuzația de favorizare a infractorului și acces fără drept la sisteme informatice. De asemenea, SSIF Carpatica Invest SA a fost acuzată pentru infracțiunile de manipulare a pieței de capital,  înșelăciune și spălare a banilor.

De ce este acuzat Velţan şi cum se apără el?

Procurorii îl acuză pe Velţan că l-a instigat pe un coleg, Bogdan Ionuţ Pietrăreanu, „să acceseze fără drept programul de tranzacţionare Brokasist prin contul inculpatului Terziu Ştefan (…) în vederea acoperirii practicilor frauduloase de tranzacţionare ale agentului delegat”. Velţan ne-a pus la dispoziţie prin soţia sa declaraţiile lui Terziu Ştefan date în interiorul instituţiei SSIF Carpatica Invest prin care acesta îşi asumă întreaga vină. De asemenea ne-a pus la dispoziţie şi cererile şi excepţiile înainte către Tribunal.

Scurt bio al lui Ilie Marius Velţan prezentat pe site-ul firmei COMPA SA

Cum afectează candidatul USR-Plus Rodica Velţan, procesul penal al soţului?

Conform profilului public de LinkedIn al Rodicăi Velţan aceasta a lucrat şi ea alături de soţul ei la SSIF Carpatica Invest în perioada februarie 2007 – decembrie 2010. Apoi a trecut pentru 3 ani la Banca Carpatica, tot membră a grupului de firme controlat de magnatul sibian Ilie Carabulea la aceea vreme. Ilie Marius Velţan, acuzat de procurorii DIICOT în dosarul penal 19883/3/2017* amintit mai sus a lucrat în perioada 2004 – 2013 ca director general adjunct al SSIF Carpatica Invest, iar acum este membru în Consiliul de Administraţie al COMPA SA Sibiu.

Cont public LinkedIn al Rodicăi Velţan

Am cerut un punct de vedere al doamnei Rodica Velţan, candidat USR-Plus la Primăria Cisnădie, ţinând cont că alianţa politică pe care o reprezintă a promovat mereu sintagma „fără penali” în politică.

„Trebuie să menționez faptul că nu sunt parte în nici un dosar penal, iar orice asociere a mea cu vreo faptă penală este falsă și cu scopul de a duce în derizoriu adevăratele probleme din Cisnădie. Problemele comunității și viziunea diferită de dezvoltare sunt motivele pentru care, atât eu, cât și colegii mei din Alianța USR PLUS, am intrat în politică.  Referitor la dosarul soțului meu, chiar dumneavoastră menționați că acesta este pe rol, deci nu există un verdict în nici o instanță. Dovadă că este la al doilea mandat de membru într-un Consiliu de Administrație al unei companii de renume din Sibiu. Presupusele fapte, cu legătură directă cu funcția de conducere pe care a exercitat-o și atribuțiile aferente, nu au fost probate, iar justiția este singura care poate să decidă. După 8 ani de la deschiderea dosarului, cu nenumărate abuzuri ale autorităților în cauză, nu avem concluzii în acest dosar. De aceea aș fi mai rezervată cu privire la judecățile în presă. Cu toate șicanele, cu toate interesele personale sau de grup ale unora, am încredere în justiție și voi face tot ce ține de mine, mai ales ca persoană publică, ca aceasta să fie într-adevăr independentă”,

este mesajul transmis de Rodica Velţan la cererea Sibiu Independent.

Sursa informaţiilor: portal.just.ro, diicot.ro, jurnaluldearges.ro, compa.ro, linkedin.com

1 COMENTARIU

  1. era cunoscut omul ca spagalache… comisionul il dadea brokerilor doar daca primea parandaraptul:) asa ca a inchis ochii la multe ….. oare cum altfel in 1 an a luat 2 apartamente, cabana la paltinis, casa in cisnadie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri