spot_img
9 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

Haos în şcolile sibiene. Cum începe şcoala?

Știri din Județ

Publicitate

Această întrebare a fost astăzi subiect de dezbatere în toate şcolile din judeţul Sibiu. Conform deciziei Ministrului Educaţiei anunţată ieri, toate Consiliile de Administraţie ale şcolilor din ţară au trebuit să se întrunească astăzi pentru a decide ce scenariu adoptă în primele săptămâni de an şcolar.

Informaţiile contradictorii primite oficial de şcoli sau prin intermediul declaraţiilor de presă au creat haos şi dificultăţi în stabilirea scenariilor.

Scenarii pe culori şi declaraţii contradictorii

Spre exemplu, conform raportării DSP Sibiu de ieri, judeţul Sibiu are doar trei localităţi cu scenariu roşu, adică o incidenţă a cazurilor active mai mare de 3 la 1000 de locuitori. Acestea sunt Slimnic. Arpaşu de Jos şi Ludoş. Miercurea Sibiului este la limita de trei aşa că şi acolo se impun măsuri mai dure. Mai sunt câteva localităţi în scenariu galben, adică au între 1-3 cazuri active la 1000 de locuitori, iar grosul judeţului, inclusiv marile oraşe Sibiu şi Mediaş au scenariu verde, adică sub 1 caz activ la 1000 de locuitori.

Teoretic această informaţie trebuia să stea astăzi la baza deciziei consiliilor de administraţie în adoptarea scenariilor pentru şcoli. Dar o declaraţie în presă a inspectorului şcolar general Alexandru Dumbravă de acum câteva zile a general o presiune pe Consiliile de Administraţie nejustificată. ”Deciziile clare vor fi luate în cadrul Consiliile de Administraţie ale școlilor, în care sunt sunt reprezentați profesorii, părinții și administrațiile locale. Scenariile vor fi stabilite în baza analizei transmisă de DSP Sibiu, care va informa școlile în data de 7 septembrie cu privire la evoluția infecțiilor”, a precizat Dumbravă pentru ȘtirideSibiu acum cinci zile.

Prefectura Sibiu însă contestă valabilitatea declaraţiilor lui Dumbravă. Contactaţi de SIBIU INDEPENDENT, reprezentanţii Prefecturii ne-au explicat că ordinul prefectului şi ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Educaţiei prevăd o cu totul altă procedură. Consiliile de Administraţie ale şcolilor propun un scenariu în baza analizei epidemiliologice ce o primesc de la DSP Sibiu. Apoi aceste scenarii sunt avizate de Inspectoratul Şcolar şi DSP, iar după decizia finală pentru fiecare şcoală aparţine Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. Acesta se va reuni în 10 septembrie şi va anunţa ce a decis.

Localitate verde, scenarii roşii şi galbene

În municipiul Sibiu, spre exemplu, deşi este localitate în scenariu verde conform DSP Sibiu, mai multe şcoli au decis astăzi să înceapă anul şcolar în 14 septembrie cu scenariul roşu sau galben.

Scenariul roşu înseamnă că toţi copii fac ore online. Cel galben, stabilit de ministere, prevede „Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Majoritatea şcolilor au abordat scenariul galben, dar în propria interpretare, nu cea legală. Astfel s-a propus ca toţi copiii, inclusiv cei din din ciclul primar să meargă prin rotaţie la şcoală. Faptul că DSP Sibiu nu a anunţat până astăzi niciun director de şcoală din judeţ despre existenţa vreunui caz activ de pacient COVID în rândul elevilor sau părinţilor din respectiva instituţie, nu a ajutat la luarea deciziei. Multe Consilii de Administraţie au decis în baza informaţiilor primite de la cadrele didactice şi a unui chestionar online aplicat părinţilor elevilor din şcoli despre potenţialele cazuri active din şcoală sau aflate în carantină. Faptul că nu au fost achiziţionate încă separatoare de plexiglass şi distanţarea fizică nu poate fi realizată în multe şcoli a dus la decizia acestora spre scenariile roşii şi galbene, în localităţi cu scenariu general verde.

Doar că decizia lor s-ar putea să fie întoarsă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în 10 septembrie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?