Pesta Porcină Africană a ajuns la Bradu

Știri din Județ

Pesta Porcină Africană a fost depistată în localitatea Bradu iar autoritățile au luat de urgență o serie de măsuri pentru limitarea și eliminarea focarului. Astfel, s-a aprobat constituirea unui perimetru de siguranță de 3 kilometri în jurul satului.

A fost aprobată o zonă de supraveghere de 10 kilometri în jurul localităților: Mohu, Veștem, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Mârșa, Avrig, Sacadate, Nucet, Cornățel, Cașolț și Daia.  

“În urma confirmării diagnosticului de Pestă Porcină Africană, în localitatea Bradu, orașul Avrig, județul Sibiu, astăzi, 10.09.2020 a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor din județul Sibiu.

În cadrul ședinței a fost aprobat prin decizia nr. 3/10.09.2020 privind Programul de măsuri pentru combaterea focarului de Pestă Porcină Africană din localitatea Bradu, orașul Avrig, într-o exploatația non profesională.

Diagnosticul a fost confirmat în data de 09.09.2020 și conform programului de măsuri s-au dispus următoarele: ucidere, ecarisare, dezinfecție si se propune instaurarea zonele de protecție și supraveghere după cum urmează:


– o zona de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localității BRADU- jud. Sibiu.
– o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Mohu, Veștim, Colonia Tălmaciu, Tălmaciu, Turnu Roșu, Sebeșu de Jos, Sebeșu de Sus, Racovița, Mârșa, Avrig, Sacadate, Nucet, Cornățel, Cașolț și Daia.


În aceste zone, instituțiile parte a CLCB cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică după cum urmează:
– mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel: deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.

Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată.
Nici un animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale.” a declarat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele Știri