3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

S-a stins din viață dr. Ghițuleasa Marin, fostul Șef al Secției Chirurgie de la Spitalul Militar

Știri din Județ

Dr. Ghițuleasa Marin, fostul Șef al Secției Chirurgie de la Spitalul Militar s-a stins din viață în cursul zilei de ieri, la vârsta de 95 de ani.

Reprezentanții Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu au postat pe pagina lor de Facebook un mesaj de condoleanțe pentru cel ce și-a dedicat aproape întreaga viața medicinei.

Cunoscuții îl caracterizează pe Dr. Ghițuleasa Marin ca fiind un chirurg de mare anvergură, specialist și un organizator desăvârșit.

Acesta a participat activ la dotarea și modernizarea secției de Chirurgie din cadrul Spitalului Militar Sibiu dar și la formarea profesională a personalului medical.

Ieri s-a stins din viață, la venerabila vârstă de 95 ani, col.(r) dr. Ghițuleasa Marin.
Între anii 1965-1990 acesta a ocupat funcția de Șef Secție Chirurgie la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, căruia i-a dedicat cea mai frumoasă parte a vieții sale profesionale.
A fost un chirurg de mare anvergură, specialist și organizator desăvârșit, sub conducerea căruia chirurgia a înregistrat o etapă fastă de exprimare.
În acea perioadă pe secția condusă erau internate diverse cazuri care depășeau profilul unei Secții de Chirurgie Generală dintr-un spital județean: cazuri de traumatologie-ortopedie, urologie, ginecologie, chirurgie plastică și reparatorie, traume toracice, afecțiuni vasculare. Pentru a le aborda secția trebuia organizată și dotată pe măsură. Dr. Ghițuleasa, cu mult profesionalism a reușit să realizeze un sector de reanimare și anestezie, printre primele din țară, bine dotat și realizat prin eforturi proprii. Sectorul de reanimare, aflat la baza Secției ATI de astăzi, a fost dotat cu tot ce era mai modern în vremurile acelea, fapt care a permis executarea cu succes a unor operații de anvergură și complexitate mare. Un exemplu de aparatură medicală cu care a fost echipată Secția ATI îl constituie Sistemul de monitorizare video, printre primele din țară la acea vreme.
Odată cu creșterea complexității actului operator, col.(r) dr. Ghițuleasa a dotat Secția Chirurgie cu aparatură de diagnostic performantă și cu instrumentar specific diverselor specialități abordate: truse de ortopedie, chirurgie ginecologică, electrochirurgie, rectoscopie, arteriografie, aparat de radioscopie de sală mobil, etc., făcând ca aceasta să devină, ca dotare, printre primele pe țară. 
Un alt domeniu de care domnul dr. Ghițuleasa s-a preocupat permanent a fost pregătirea personalului din secția pe care o conducea, prin participarea la congrese, cursuri, schimburi de experiență, ședințe de pregătire desfășurate sâmbăta pentru medici.
Șantierele hidrotehnice de pe Lotru, Râul Mare, procedurile de extracție a cărbunelui din Valea Jiului, construirea Transfăgărășanului în care au fost implicați mii de militari și unde s-au înregistrat și numeroase accidente de muncă, au constituit principala sursă de pacienți. Se trata concomitent la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” Sibiu, personalul militar, cu familiile lor, din cele 3 județe arondate, Secția Chirurgie fiind ocupată permanent la capacitate maximă.
Din echipa care a participat la activitățile secției și la ridicarea prestigiului său în intervalul de timp 1965-1990 au mai făcut parte: Col.dr Cegăneanu Corneliu, om de mare talent și chirurg excepțional, dr. Doru Dumitrescu (ulterior Șef Secție la Spitalul Județean), regretatul dr Dorin Vintilă, renumit ginecolog, Col.dr. Mihai Ghișoiu, dr. Dumitru Popa, dr. Daniel Sora, dr. Horea Magdu, dr. Valeriu Meșteru, dr. Rodica Stănescu și Gl. bg. dr. Victor Palada, anestezist și reanimator de marcă.
Sub îndrumarea sa secția a beneficiat și de un personal sanitar mediu deosebit, din rândul cărora menționăm pe: Maria Turbucz, Ivona Cristea, Sofia Zărnescu, Adriana Constantin, Monica Munteanu, Rodica Baltaga, Maria Barna, Stela Vlad, Brigitte Albrecht, Adina Roman, Ioan Nan, Mioara Bădilă, Paraschiva Precup, ș.a.
Cu această echipă au fost abordate operații complexe, din domenii cum ar fi: chirurgia esofagului, chirurgie gastrică, chirurgia complexă a căilor biliare, chirurgia colonului și a rectului, chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie toracică și ginecologică, cu rezultate admirabile pentru perioada respectivă.
De asemenea, col.(r) dr. Ghițuleasa a avut o importantă contribuție la activitatea științifică a Secției Chirurgie, elaborând împreună cu colectivul numeroase lucrări de specialitate, publicate în reviste din domeniul medical și prezentate la congrese medicale. A fost printre primii care au folosit filmarea pe 16 mm, în cursul operațiilor și prezentarea filmelor în cadrul unor manifestări științifice.

A făcut…a fost… Din nefericire, cu toată viața lungă pe care a avut-o, a venit și sfârșitul…Drum bun!


Text: Dr. med. Sora Daniel” se arată într-o postare a Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș