4.1 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: „Baftă, mama!”

Știri din Județ

Gata cu alegerile locale 2020! O spun cu uşurare. Au fost cele mai disputate alegeri din judeţul Sibiu, dar şi cele mai dure. Mi-a adus aminte de alegerile din anii 90, dar atunci eram prea tânăr pentru a înţelege dedesubturile politicii.

Ieri, alături de colegii mei am făcut un tur de forţă să mediatizăm alegerile din judeţul Sibiu. Fiecare candidat la Primăria Sibiu a avut un mesaj la urne, scurt, normal pentru a atrage cetăţenii la vot. Prezenţa însă a fost foarte slabă, ceea ce a transformat componenţa Consiliului Local Sibiu. Am ajuns la situaţia din anul 2000, când era ales primar, prima dată, Klaus Iohannis şi a trebuit să lupte, pentru orice investiţie, cu un consiliu local guvernat de opoziţie. Deşi astăzi Iohannis este preşedintele României, susţinut de PNL, la Sibiu între FDGR şi PNL a avut loc o ruptură. Majoră. Vinovatul este ştiut, şi negocierile pentru posturile de viceprimari şi o nouă majoritate vor fi dure.

Astrid Fodor a fost aleasă din nou primar. Cu o diferenţă mare de voturi de candidatul PNL, Adrian Bibu. Este drept că PNL a scos cel mai bun scor la locale în Sibiu şi a sărit de la actualii 5 consilieri la 9. Dar nu are majoritate să impună viceprimar şi proiecte şi are nevoie de minim încă 3 voturi. Iar FDGR are nevoie de 4 voturi pentru a crea majoritatea. Logica spune că PNL şi FDGR îşi vor uni forţele la Sibiu şi vor forma o lejeră majoritate de 17 consilieri locali. Aşa a fost din 2004. FDGR a câştigat majoritatea absolută singuri, de fiecare dată, dar a oferit post de viceprimar PNL-ului, deşi avea puţini consilieri. Şi nu doar atât. PNL-ul a trăit bine mersi la Sibiu sub aripa ocrotitoare a FDGR. Dar cum se schimbă generaţiile, apar cei tineri şi dornici să detroneze pe cei cu experienţă. Campania dusă de PNL la Sibiu nu a fost privită cu ochi buni de liderii FDGR. Au şi spus-o public. „Murdară” s-a exprimat un lider FDGR. Dar oamenii nu au răspuns cu aceeaşi replică, deşi ar fi avut destulă muniţie…. sau chiar credeţi că toţi PNL-iştii sibieni sunt un fel de Albă ca Zăpada?! Dar FDGR a preferat decenţa şi a mizat pe propriile proiecte de viitor.

Acum că s-au terminat alegerile, vine vremea negocierilor. Şi FDGR e dispus să negocieze cu oricine pentru binele Sibiului, cum a spus-o liderul formaţiunii. Pentru că ei sunt şi de stânga şi de dreapta. Dar oare vor mai putea negocia cu PNL-ul după această campanie? Nu e vorba de orgolii, ci de bunul simţ. O chestie care unora le-a lipsit în campanie.

Cine vor fi viceprimarii Sibiului vom afla în curând. Şi cine va deţine majoritatea în Consiliul Local. Tare mi-e teamă că victoria de aseară a PNL la Sibiu, în Consiliul Local, să nu fie de scurtă durată. Dar în politică nu se ştie niciodată…

Am cunoscut personal în această campanie toţi candidaţii la Primăria Sibiu şi prognoza dată înainte de alegeri s-a adeverit, cum s-a adeverit şi sondajul stradal realizat de ziarul nostru, Sibiu Independent. Dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost un moment, neobservat de restul presei locale. Duminică dimineaţa, la secţia de la Şcoala generală nr. 8, Astrid Fodor a venit la vot însoţită de cei doi fii. Presa se agita să filmeze şi fotografieze pe doamna primar. Înainte de a intra în clădire, băieţii ei au rămas afară, pentru a respecta măsurile de distanţare fizică. Chiar înainte ca Astrid Fodor să intre în clădire, fiul cel mare i-a spus încet din spate: „Baftă, mama!”

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș