14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends” aduce pe scena din Sibiu cel mai apreciat cvartet românesc al momentului la nivel internațional

Știri din Județ

ATINS prin muzică // Arcadia Quartet // live în Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”

Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends” aduce pe scena din Sibiu cel mai apreciat cvartet românesc al momentului la nivel internațional: Cvartetul Arcadia.

Concertul ATINS prin muzică // Arcadia Quartet //, organizat în parteneriat cu Radio România Muzical, va avea loc duminică, 1 noiembrie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a Forumului German din Sibiu și va putea fi urmărit exclusiv online pe paginile de FB Florescu-Fernandez & Friends, Radio România Muzical și pe site-ul LivestreamRomania

Programul concertului include Cvartetul op. 131 de Ludwig van Beethoven și Cvartetul nr. 7 „Für Ullise” de Dan Dediu, compus în perioada de carantină din primăvara acestui an și care se cântă în primă audiție live online cu ocazia concertului de la Sibiu. Lucrarea a fost comandată special pentru proiectul „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera și este dedicată aniversării Beethoven-250.

Makcim Fernandez Samodaiev & Monica Florescu: „Este o bucurie nespus de mare pentru noi să putem invita în stagiunea noastră camerală un ansamblu atât de valoros, ce s-a impus cu rapiditate drept unul dintre cele mai bune din generația lor: Cvartetul Arcadia. Dorința noastră este ca Sibiul să ajungă un centru de referință al muzicii de cameră din România și intenționăm să contribuim în continuare la coagularea acestui fenomen cu noi artiști valoroși invitați din România și din afara țării. Pe fondul incertitudinii pe care o trăim cu toții acum, când evenimentele cu public se anulează de la o zi la alta, faptul că putem susține în continuare acest concert la Sibiu, este felul nostru personal de a lupta împotriva coronavirusului. Muzica nu poate fi oprită și vom face tot ce ne stă în putință pentru a o oferi în continuare publicului, în cele mai bune condiții.”

Înregistrarea concertului poate fi ascultată în primă audiție radiofonică chiar în ziua aniversării a 250 ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, pe postul Radio România Muzical, în data de 17 decembrie, însoțită de interviuri cu interpreții și compozitorul Dan Dediu.

Dan Dediu despre Cvartetul nr. 7: Am scris lucrarea în 2020, în timpul pandemiei de coronavirus, pentru admirabilul cvartet Arcadia și am intitulat-o Für Ulisse (Beethoven-Études) – Cvartet de coarde nr. 7 op.171. Cele cinci părți ale lucrării sunt concepute ca tot atâtea studii de caz ce adoptă aceeași atitudine de pornire: călătoria în posibil, în virtualul explorării unor căi de acces spre cotloane bizare ale muzicii lui Beethoven, pe care le preiau și le transform în expresie proprie. Mijloacele pe care le folosesc sunt inversările melodice, recurențele și combinațiile ritmice, dialogul instrumental, precum și fuziunile și deformările structurale.

Concertul face parte din seria „Odae cum harmoniis”, un proiect realizat în parteneriat cu Forumul German Sibiu, cu sprijinul Guvernului României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice.

Eveniment FB: https://www.facebook.com/events/390834615631673

Cvartetul Arcadia

Cu numeroase premii importante obținute la nivel internațional, concerte pe scene importante ale lumii și discuri apărute la case prestigioase, Cvartetul Arcadia este cel mai reprezentativ cvartet românesc al momentului.

Alcătuit din violoniștii Ana Török și Răsvan Dumitru, violistul Traian Boală și violoncelistul Zsolt Török, Cvartetul Arcadia este din 2015 ansamblu în rezidență al Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” din București. Cei patru muzicieni sunt și membri ai Orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Critica internațională a vorbit despre „interpretarea lor profundă”, „sonoritatea lor excepțională”, „forța lor expresivă care lasă o adâncă impresie asupra ascultătorului”. Sunt cuvinte care definesc spiritul Cvartetului Arcadia, un ansamblu românesc de elită, ale cărui concerte nu trebuie ratate.

Stagiunea Camerală „Florescu-Fernandez & Friends”

Pasiunea pentru muzică stă la baza stagiunii „Florescu – Fernandez & Friends”, un proiect independent și unic în Sibiu, cu concerte „full house” în fiecare lună. Stagiunea a început în 2015 la inițiativa violoncelistului Makcim Fernandez Samodaiev (Cuba) și a pianistei Monica Florescu (România), stabiliți la Sibiu după ce timp de mai mulți ani au studiat, locuit și concertat în diferite țări din Europa și în Mexic. Pentru că Sibiul se bucură de un public cunoscător și avid de muzică clasică, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” propune o serie de concerte lunare, unde invitați sunt muzicieni cunoscuți din România, dar și din afara țării, precum violonistul sud-coreean Edwin Kim, pianista Ana Kavalerova, violistul Răzvan Popovici și alții. Concertele stagiunii au și o dimensiune educativă, fiecare lucrare interpretată fiind introdusă de scurte explicații și repere istorice. Din ianuarie 2020, stagiunea camerală „Florescu – Fernandez & Friends” ajunge inclusiv la București.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr încheie etapa la Miercurea Ciuc