24.1 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

EDITORIAL: Bebeluşul, jandarmul şi anti-covidiştii

Știri din Județ

Două ştiri publicate de Sibiu Independent zilele acestea au stârnit vii reacţii pe grupurile de Facebook. Moartea unui bebeluş de 4 luni din judeţul Sibiu, se pare cel mai tânăr pacient mort care era infectat COVID, a generat comentariile anti-covidiştilor. Dacă aceşti iubitori ai teoriei conspiraţiei erau vizibili uneori pe internet, acum sunt tot mai prezenţi şi mai virulenţi. Pentru ei COVID este o boală inventată şi de fapt toţi pacienţii cu COVID sunt aşa declaraţi de autorităţi pentru nişte interese obscure. Iar cei care sunt declaraţi pozitivi, de fapt o fac pentru nişte sume de bani care nu ştim de unde vin… În mare cam asta este teoria conspiraţiei. Bebeluşul respectiv suferea de foarte multe boli şi negaţioniştii au înfierat jurnalistul spunând că nu a murit de COVID. Aşa este! Chiar şi colegul meu a scris clar că era infectat cu COVID când a murit. COVID doar a accelerat apariţia morţii. Poate altfel supravieţuia cu toate probemele avute din naştere.

Soarta a făcut ca unul din aceşti tot mai mulţi anti-covidişti să fie un jandarm sibian. Acesta posta des pe Facebook aceste teorii anti-COVID pe care le susţinea. Apoi s-a îmbolnăbit de COVID şi a murit. Fără comorbidăţi. Pur şi simplu a murit de COVID.

Am ales aceste două cazuri intens mediatizate zilele aceste, dar sunt sute altele în tot judeţul. Astăzi doar, 260 de sibieni au fost depistaţi pozitivi. Şi numărul va creşte spun specialiştii.

Anti-covidiştii neagă virusul şi efectele sale, dar realitatea tristă este alta. Se moare de COVID. Dar cel mai adesea COVID grăbeşte moartea oamenilor care deja au alte boli grave. Fără contactul cu COVID poate ar mai fi trăit o lună, un an sau zece. Dar apariţia acestui coronavirus face ravagii printre cei mai slabi din punct de vedere al sănăţii. Normal că majoritatea cazurilor de deces provine din rândul pensionarilor. Ei au deja alte boli şi riscul unei infecţii COVID creşte exponenţial riscul de deces. Mai ales când spitalele nu mai au locuri, ventilatoare, medici etc. Sistemul medical românesc este deja depăşit. În judeţul Sibiu nu mai sunt locuri pentru bolnavii COVID grav şi medii. Restul sunt oricum trimişi acasă.

Deşi suntem în plină pandemie, mulţi sibieni au ales să îşi trăiască viaţa normal: în concedii, la restaurante, petreceri. Au ales să nu respecte măsurile de protecţie. Deşi multe localităţi din judeţ sunt deja în scenariu roşu, încă vezi destui oameni pe stradă fără mască sau cu ea pe gură doar.

Este dreptul constituţional al fiecăruia să nu creadă în COVID. Pot scrie pe Facebook pagini întregi de comentarii anti-COVID. Pot înjura autorităţile şi jurnaliştii (îmi place mai ales cum suntem acuzaţi că luăm bani de nu ştiu unde să scriem de existenţa COVID. Aştept şi eu banii aceia, dar nu mai apar….). DAR când ies din casă TREBUIE să poarte mască! TREBUIE să se dezinfecteze şi TREBUIE să păstreze distanţa fizică. Pentru că din cauza lor, murim noi, cei care respectăm regulile. Şi este şi dreptul nostru constituţional la viaţă!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri