5.1 C
Sibiu
joi, 18 aprilie, 2024

EXCLUSIV: Scandalul DNA de la Spitalul Judeţean Sibiu. Noi dezvăluiri

Știri din Județ

SIBIU INDEPENDENT a publicat în premieră ştirea că DNA Alba desfăşoară o anchetă preliminară la Spitalul Judeţean Sibiu de la finele lunii august privitor la nou construitul pavilion modular. După apariţia informaţiei la noi, au apărut şi precizările de la actuala conducere a spitalului, dar şi de la Cornel Benchea, fost manager, cel care a semnat contractul de acordare a investiţiei asocierii de firme CCM Import Export Srl şi GB Indco Srl. Acum am primit noi informaţii pe surse despre acest contract în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro pentru un pavilion modular temporar din containere, dotat cu mobilier şi utilităţi.

În dreptul la replică cerut de Cornel Benchea acesta a descris procesul de contractare şi cum firma sibiană CON-A a câştigat iniţial contractul, apoi datorită contestării acestuia de celălalt ofertant, acesta a fost acordat firmelor bucureştene. Ştirea noastră nici nu a pus sub semnul întrebării acordarea contractului, doar am suprins conjuctura: starea de urgenţă. Poate că a fost doar o coincidenţă, aşa cum spune şi fostul manager Benchea. Comisia de evaluare a acordat firmei CON-A iniţial contractul pe criteriul legal, preţul cel mai mic. Dar firmele bucureştene au contestat la CNSC şi apoi în instanţă, faptul că nu s-au respectat în oferta tehnică a CON-A toate cerinţele din documentaţia de atribuire. Decizia CNSC nr 2136 din 27.11.2019 stabileşte că „obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea prevederilor documentației de atribuire”. La re-evaluarea ofertelor, au câştigat firmele bucureştene.

Problemele însă au fost altele şi se pare că ancheta preliminară DNA se axează pe aceste aspecte.

Un şef serviciu din Spital, construieşte la Spital?

Dârjan Lucian este şeful serviciului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean Sibiu. El a candidat în 2016 la Consiliul Local Sibiu, alături de Robert Fotache. Ambii au câştigat însă posturi la spital după alegeri: Fotache, director administrativ şi Dârjan, şef serviciu tehnic. Reamintim că până în luna mai 2020, directorul administrativ avea în subordine directă Serviciul de Achiziţii şi cel Tehnic. Abia la venirea ca manager a Lilianei Coldea, serviciul de Achiziţii a fost mutat în subordinea managerului general. Din ce motive, nu este clar încă.

Serviciul de achiziţii este cel care alcătuieşte dosarele cu cerinţe pentru licitaţii şi diferite contractări. În cazul proiectului de pavilion modular din containere, ei au apelat, ca de obicei la astfel de proiecte la serviciul Tehnic. În mod firesc, Serviciul Tehnic poate spune ce parametrii tehnici trebuie îndepliniţi. De altfel, Lucian Dârjan, şeful Serviciului Tehnic din Spitalul Judeţean Sibiu ne-a contactat după apariţia primului articol despre acest subiect şi ne-a spus că este „Angajat TESA în Spitalul Judeţean şi responsabil cu aceste demersuri de realizare a unor investiţii”.

Problema este că, după ce s-au stabilit câştigătorii licitaţiei şi aceştia au întocmit proiectul tehnic, s-au apucat de lucru. Supriză! Maşina care a adus containerele modulare şi le-a descărcat la locaţie aveau pe ea numărul de telefon al…. şefului serviciului tehnic, Lucian Dârjan (vezi foto). Conform declaraţiei de avere a acestuia, el deţine două firme de construcţii, din care una, Darjan Construct Srl se pare că s-a ocupat de livrarea containerelor şi montarea acestora la Spitalul Judeţean. „Firma nu a avut nici o relaţie comercială cu asocierea câştigătoare, nici manipulare, nici transport. Automacaralele din curtea spitalului aparţin unor firme de pe piaţa sibiană, care nu au nici o legătură cu mine. Eu am 2 angajaţi şi vă rog să înţelegeţi că nu pot logistic şi tehnic să fac asemenea lucrări” ne-a spus Lucian Dârjan. Totuşi fotografiile din timpul lucrărilor, inclusiv una postată pe siteul Spitalului Judeţean surprind o automacara cu numărul de telefon al şefului servicului tehnic din spital inscripţionat pe ea şi textul „De închiriat”.

Un bugetar cu firmă abonată la Spitalele din ţară: „Chiar nu cred că merit, după eforturile şi munca depusă în Spitalul Judeţean, să fiu prezent prin presă”

Lucian Darjan este un bugetar atipic. Firma controlată de el, Darjan Construct deţine un depozit de containere la Şura Mare pe care le închiriază sau vinde prin SEAP la mai multe spitale şi instituţii din ţară. Cu doar doi angajaţi, cum declară patronul bugetar, firma a reuşit o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei în anul 2019. Iar contractele pe SEAP de la instituţii au venit grămadă şi anul acesta din toată ţara. Precizăm că nu am găsit niciun contract pe SEAP direct între firma Darjan Construct şi Spitalul Judeţean Sibiu.

Firma apare pe internet ca şi depozit pentru o corporaţie austriacă, a căreia este probabil subcontractor, Containex. De altfel containerele modulare instalate în curtea Spitalului Judeţean Sibiu au pe ele marca firmei Containex. Reamintim că licitaţia a fost câştigată de o asociere de firme bucureştene: CCM Import Export Srl (controlată de grupul austriac Containex, specializat în containere) şi GB INDCO Srl (controlată de grupul francez ANIOS, specializată în dotări şi materiale medicale).

Conflict de interese sau ….?

Patronul bugetar, Lucian Dârjan ne-a spus clar că firma sa, Darjan Construct Srl NU a oferit servicii de transport şi manipulare containere firmelor câştigătoare ale licitaţiei. Realitatea din teren descrisă de martorii din spital şi de fotografii spune altceva. Am cerut şi actualului management militar al Spitalului Judeţean Sibiu să ne lămurească, dar răspunsul a venit sec: să întrebăm firmele care au construit, ce subcontractori au avut. Cert este, cum reiese şi din fotografii, containerele montate au acelaşi brand cu cele din depozitul firmei Darjan Construct de la Şura Mare, Containex.

Ca jurnalişti nu putem trage o concluzie legală, doar una morală asupra acestor aspecte. Alte instituţii, precum DNA au rolul de a cerceta asemenea aspecte.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri