7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EXCLUSIV: Anchetă DNA la Spitalul Judeţean Sibiu

Știri din Județ

Actualizat 23.11.2020, ora 17, şi 23.11.2020, ora 18.10 (mai jos)

Procurorii DNA Alba Iulia au cerut o serie de documente de la Spitalul Judeţean Sibiu. Controlul prelimiar al acestora vizează contractul semnat de fostul manager Cornel Benchea, chiar înainte de a demisiona, pentru construcţia unui corp modular în curtea instituţiei.

Contractul semnat de Cornel Benchea pe 1 aprilie 2020 cu firma C.C.M. Import Export Srl pentru aproximativ 6 milioane de lei (cu tot cu TVA) pentru construcţia unui pavilion modular în curtea spitalului este acum în atenţia procurorilor DNA. Încă din ianuarie 2019 s-a dorit construirea acestui pavilion modular, dar mereu s-a argumentat că nu se înscriu firme la licitaţii. Apoi, în plină pandemie, când regulile achiziţiilor publice s-au schimbat în starea de urgenţă, Spitalul Judeţean Sibiu a semnat un contract pentru 6 milioane de lei cu firma bucureşteană C.C.M. Import Export Srl. Aceştia au luat şi un asociat, firma GB INDCO Srl, tot din Bucureşti.

Ce trebuia făcut?

„Realizarea unui complex modular cu destinatia de Compartiment Chirurgie Plastica si Compartiment BMF, cu regim tehnic de înălţime P, format din unitati modulare metalice, reprezentand saloane, sali de tratament, birouri, grupuri sanitare . Modulele vor fi constituite din containere metalice echipate, finisate la interior cu material care sa permita curatarea si dezinfectarea lor. Acestea vor fi prevazute cu dotari si echipamente , inclusiv instalatii termice, electrice si gaze fluide medicale, bransate la retelele spitalului. Contractul vizeaza prestarea de servicii de proiectare la faza de Proiect Tehnic (PT), asistenta tehnica din partea proiectantului si executie lucrari pentru realizarea investitiei” se prevede în caietul de sarcini şi un termen maxim de execuţie de 105 zile. În 17 iulie lucrările au început efectiv la construcţie, după realizarea proiectului şi obţinerea avizelor. Iar în 19 octombrie, pavilionul modular a fost inaugurat oficial. Termenul de 105 zile a fost stabilit de la ordinul de începere a lucrărilor.

Ce caută DNA?

Conform surselor judiciare SIBIU INDEPENDENT, procurorii DNA Alba Iulia au suspiciuni întemeiate privind încheierea acestui contract. Firmele CCM Import Export Srl şi GB INDCO SRL din Bucureşti sunt parte a unui concern francez mare din domeniul pharma, Anios. Conform unui articol de presă din Evenimentul Zilei, firma GB INDCO Srl a încercat să cumpere rivalul său român de pe piaţa dezinfectanţilor, firma Hexi Pharma a lui Dan Condrea, dar nu s-au înţeles la preţ. Coincidenţă sau nu, relatează jurnaliştii de la Evenimentul Zilei, după eşuarea negocierilor firma românească Hexi Pharma şi patronul ei a început să aibă problemele deja cunoscute.

ACTUALIZAT 23.11.2020, ora 17

Fostul manager la Spitalului Judeţean, Cornel Benchea a trimis un drept la replică în urma articolului pe care îl redăm integral mai jos. El precizează că licitaţia simplificată s-a desfăşurat corect şi arată toţi paşi urmaţi. Precizăm că dreptul la replică NU aparţine Spitalului Judeţea Sibiu, deşi numele este folosit adesea în replică, ci personal domnului Cornel Benchea.

„În urma apariţiei în publicația online Sibiu Independent, în data de 22 noiembrie 2020 a articolului „EXCLUSIV: Anchetă DNA la Spitalul Judeţean Sibiu” și din dorința de a transmite către opinia publică informații corecte, vă solicităm publicarea integrală a prezentului drept la replică.

SCJU Sibiu a respectat legislația privind achizițiile publice

Pentru atribuirea contractului de lucrări “Amplasare provizorie și reversibilă – construcții modulare spital” au fost organizate trei proceduri simplificate, după cum urmează.

  • Anunț participare simplificat 1 SCN1043441 din 16.05.2019 07:47 – ANULAT
  • Anunț participare simplificat 2 SCN1045304 din 07.06.2019 13:28 – ANULAT
  • Anunț participare simplificat 3 ATIRBUIT SCN1051145 din 22.08.2019 08:18.

Primele două proceduri de achiziție au fost anulate, în condițiile în care nu a fost depusă nicio ofertă, cauza fiind fondurile insuficiente alocate investiției (3.928.008,52 lei + TVA).

Cea de-a treia procedură a fost publicată după modificarea indicatorilor tehno-economici și a devizului general de către proiectant, având în vedere fondurile insuficiente, valoarea alocată de către Consiliul Județean Sibiu crescând la 5.007.824,40 lei + TVA. Procedura s-a derulat în perioada 22.08.2019 – 01.04.2020. Precizăm că pentru procedura în cauză au fost depuse două oferte de la: CON-A și de la asocierea C.C.M. Import Export S.R.L. și GB INDCO S.R.L, ambele din București.

În urma evaluării ofertelor, Comisia de Evaluare a declarat câștigătore oferta depusă de CON-A, conform criteriului prețului cel mai mic. Ulterior, asocierea de C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L a depus o contestație la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (C.N.S.C.). Această contestație a fost admisă în parte, conform deciziei 2136/27.11.2019. Decizia nu a mulțumit asocierea C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L, care a formulat o plângere la Curtea de Apel Alba Iulia, soluționată prin respingerea sa ca nefondată, decizia CNSC rămânând în vigoare.

Ca urmare, Comisia de Evaluare a procedat la reevaluarea ofertelor conform celor impuse în decizia CNSC. Comisia a exclus operatorul economic CON-A din licitație in faza finala de evaluare, respectiv la faza de documente justificative DUAE ca urmare a unor necorelări de documente, desemnând drept câștigătoare asocierea C.C.M. Import Export Srl și GB INDCO S.R.L. Rezultatul procedurii nu a mai fost contestat de niciunul dintre operatorii economici înscriși in procedura de licitație simplificată, iar contractul de proiectare tehnica si execuție a fost semnat la data de 1 aprilie 2020.

Situația a fost acceptată de compania CON-A, asumându-și eroarea din documentația încărcată in SEAP, firma rămânând în relații foarte bune cu SCJU Sibiu, dovadă fiind faptul că, în luna aprilie, după atribuirea contractului mai sus menționat, aceasta a donat o linie de biologie moleculară pentru analiza RT-PCR in valoare de peste 400.000 lei .

Ținând cont ce cele prezentate, dorim să precizăm că procedura de atribuire a respectat întrutotul și întocmai legislația privind achizițiile publice, fiind o procedură simplificată, online în SEAP. Au fost respectate și aplicate principiile de nediscriminare, tratament egal, recunoaştere reciprocă, transparenţa, proporţionalitatea, asumarea răspunderii, care stau la baza atribuirii contractelor de achiziţie publică.

Totodată, subliniem că articolul publicat de Sibiu Independent transmite în mod eronat ideea că schimbarea regulilor achiziţiilor publice în starea de urgenţă ar fi afectat în vreun fel desfășurarea procedurii și că atribuirea contractului ar fi încălcat legea. Cele două lucruri nu au absolut nicio legătură, în condițiile in care procedura era deja in desfășurare si aproape finalizată la instituirea stării de urgență și nemodificată de această situație.

De asemenea, subliniem că SCJU Sibiu a răspuns și va răspunde prompt oricărei solicitări a organelor abilitate ale statului, inclusiv DNA cu privire la activitatea de achiziții derulată. Mai mult, am încercat și vom încerca mereu să avem o relație onestă cu toți reprezentanții mass-media și dorim ca informațiile transmise să ajungă la opinia publică cu respectarea adevărului, ghidându-se după principiul că dreptul la o informare corectă este esențial pentru orice comunitate.

Suntem pregătiți sa furnizam toate informațiile care fac obiectul interesului public și vă adresăm rugămintea să respectați la rândul dvs.dreptul cetățenilor de a cunoaște punctul de vedere al tuturor părților implicate.

Ec. Cornel Benchea

ACTUALIZAT 23.11.2020, ora 18.10

Actualul manager al Spitalului Judeţean Sibiu, lt. col. Constantin-Marinel Vlase a declarat pentru AGERPRES: „Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Alba Iulia, există înregistrat un dosar penal cu privire la săvârşirea unor infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, prin Ordonanţa procurorului din cadrul DNA s-a dispus în data de 25.08.2020, predarea în fotocopie a documentelor referitoare la procedura privind atribuirea contractului de lucrări ‘Amplasare provizorie şi reversibilă – construcţii modulare spital’ precum şi plăţile efectuate până în prezent. SCJU Sibiu a răspuns acestei solicitări în data de 3 septembrie predând documentele solicitate”

Publicitate

3 COMENTARII

  1. Ceea ce nu stie presa! este ca, lucrarile, in mare parte(imbarcare, transport, debarcare si montaj initial) au fost realizate de catre firma sefului serviciului tehnic din SCJUS, Darjan Construct, masinile acestuia au fost vazute de multi angajati cu incriptiile firmei cum executau lucrarile (contra unui mic comision cumva?)Cum este posibil? Seful lui direct (directorul administrativ-baron PNL)ar trebui cercetat cu privire la aceste aspecte, sunt multe nereguli!

  2. După ce toată viața sa ocupat de combinații peste tot, i sa înfundat la cornel la final de cariera țeava dacă a vrut sa însele partidul si nu a lăsat comisionul la turcan .
    Aviz la toți fatalaii care nu știu sa împartă cu partidul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri