10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Proiectul cultural Classic Musical Stories îmbină armonios muzica și teatrul

Știri din Județ

Classic Musical Stories este un nou proiect al Asociației Culturale Play, prin care se continuă misiunea de promovare a muzicii clasice în rândul elevilor. Proiectul cuprinde două noi producții artistice – „Beethoven s-a mutat la etaj” și “Eine Kleine Klassmusik”, care îmbină armonios muzica și teatrul, prezentând fragmente din viața compozitorilor ce au marcat muzica, din vremurile lor și până astăzi.

Producția muzicală „Beethoven s-a mutat la etaj” omagiază Anul 2020 – Anul Beethoven.

„Pentru că derulăm proiecte culturale adresate copiilor, de mai mulți ani, am realizat că muzica clasică are o relevanță destul de limitată pentru generația pasionată de internet, fiind percepută ca elitistă, greu de digerat și care solicită răbdare și înțelegere. Dorind să schimbăm percepția că muzica clasică este inaccesibilă și îndepărtată de gusturile muzicale ale copiilor de astăzi, am conceput două producții muzicale atractive, care să ne permită să descompunem barierele muzicii clasice pentru copiii de vârste variate și din toate mediile”, declară membrii Asociației Culturale Play.

Povestea muzicală a marelui compozitor Ludwig van Beethoven este mai mult decât un spectacol pentru copii, adresându-se și părinților, prin modul nonconformist, provocator și neașteptat de punere în scenă. Scenariul împrumută elemente din cotidian și propune asocieri surprinzătoare, care fac muzica mai ușor de receptat și de savurat.
Făcând o țesătură iscusită între fapt și ficțiune, cu ajutorul personajelor: Beethoven, „motanul Dante”, „Herr Flamingo von Zimbabwe”, spectacolul face cronica unei felii din viața marelui reprezentant al perioadei clasice, marcând etape importante ale creației acestuia, pe fondul lucrărilor muzicale ale lui Beethoven, interpretate live de Q quartet.

Trăiri, transformări, evoluții sunt redate prin partituri muzicale beethoveniene, artistic înlănțuite pe emoția fiecărei scene. Există tot felul de detalii istorice încorporate în poveste, precum și o examinare plină de înflăcărare a experienței de surditate a lui Beethoven și a modurilor în care acesta a încercat să compenseze pierderea auzului.
Spectacolul este, în esență, un concert de muzică clasică susținut de orchestră, însă „îmbrăcat” într-o poveste pentru a menține atenția copiilor și a elimina clasicele prezentări fade dintre piese. Formatul spectacolului este special gândit pentru audiența tânără, între 6 și 12 ani, dar este adresat întregii familii.

Ambele spectacole din cadrul Classic Musical Stories au avut premiera în cursul lunii noiembrie, însă ele vor putea fi vizionate de micii viitori melomani, prin intermediul DVD-urilor distribuite prin profesorii de muzică implicați în proiect. Acestea vor fi însoțite și de un caiet de activități care completează dimensiunea educativă a spectacolelor.

Scenariu & regie: Claudiu Fălămaș

Distribuție:
Ludwing van Beethoven – Dumitru Stegărescu
Dante (pisica lui Beethoven) – Charlie Fălămaș
Herr Flamingo von Zimbabwe (guitar & electronic sounds) – Andrei Crețu (a.k.a. Crocodile Paradox)
George Bridgetower (vioara întâi) – Mihai Andrițcu
Nicolo Paganini (vioara a 2-a) – Ionuț Bugnar
William Primerose (violă) – Tibi Maniu
Peter Mousson (fagot) – Ovidiu Borz

Designer costume: Anamaria Șut
Sound design: Radu Popa
Light design: Florin Coje
Cameraman: Ciprian Giurgiu, Alexia Giurgiu
Editare video: Ciprian Giurgiu

Producător: Asociația Culturală Play

Classic Musical Stories este un proiect co-finanțat de AFCN.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri