spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

6 tineri speciali, 6 vieţi, o fundaţie pentru mai mulţi

Știri din Județ

Publicitate

Andrada, Iulia, Anamaria, Vlad, Costică şi Laur sunt şase tineri speciali. Iubesc oamenii şi se bucură de fiecare întâlnire cu cineva. Ei locuiesc în Cisnădioara la Casa lui Ionuţ, un proiect non-profit început în anul 1993 de Fundaţia Little John. Timp de 27 de ani Casa lui Ionuţ a fost o familie pentru ei şi alţi copii speciali. Acum copiii au devenit tineri şi pandemia i-a izolat de lume. Nu au cerut ajutor statului român niciodată, dar acum au nevoie de sprijinul oamenilor din România.

Ionuţ, primul membru al familiei

Pe Ionuţ l-a găsit o voluntară engleză într-un orfelinat. Condamnat la moarte lentă, fără tratament pentru că suferea de hidrocefalie. Mags Kimber l-a îndrăgit de la prima întâlnire şi a decis să acţioneze pentru a-l salva pe Ionuţ. A urmat un periplu demn de un film de la Hollywood cu scoaterea din orfelinat, operaţii complicate în Anglia şi apoi întoarcerea în România. Dar nu la orfelinat. Mags a cumpărat o casă săsească în Cisnădioara şi cu sprijinul voluntarilor a transformat-o în Casa lui Ionuţ. Acolo a depăşit toate aşteptările privind speranţa de viaţă şi a trăit restul vieţii sale scurte fericit, iubit şi îngrijit.

Să vină copiii la Ionuţ…

Apoi, treptat, alţi copii cu probleme mentale au venit la Casa lui Ionuţ. Copii consideraţi pierduţi de sistem. La Casa lui Ionuţ au găsit o familie care i-a îngrijit zi şi noapte. Voluntara Mags Kimber a înfiinţat Fundaţia Little John şi a angajat oameni din sat pentru a avea grijă de copii ca într-o familie. Auzim adesea părinţi care se plâng că a făcut copilul lor o „criză”, că este răsfăţat. Copiii veniţi la Casa lui Ionuţ din sistemul de stat erau inadaptaţi. Fără nicio deprindere. Aici au învăţat să meargă, să mănânce singuri, să se spele, să se joace, să socializeze. Şi mai ales să zâmbească. Dezvoltarea lor pare incredibilă, dar este bazată pe multă dăruire, iubire şi perseverenţă. „Crizele” s-au rărit, apoi au scăzut în intensitate şi râsetele le-au luat locul.

Tabăra de vară

Tot mai mulţi voluntari englezi vroiau să vină vara la Casa lui Ionuţ să vadă acest proiect de succes. Şi aşa a apărut ideea Taberei de Vară. Nu doar pentru copiii din casă, ci şi pentru mulţi alţi copii din centrele de plasament de stat sau din din familii, care aveau nevoi speciale. An de an, verile au devenit pentru aceşti copii şi tineri o oază de distracţie şi multe râsete. Copiii cântă, dansează, confecţionează jucării, pictează. Şi an de an, abia aşteaptă Tabăra de Vară de la Casa lui Ionuţ. Peste 130 de copii participă anual.

Copiii au devenit tineri adulţi

Unii dintre copii au devenit adulţi cu suficiente abilităţi de viaţă independentă. Au plecat din Casa lui Ionuţ şi au serviciu, locuinţă, oameni încadraţi social în comunităţile lor. Alţii, datorită dizabilităţii mentale cu care s-au născut nu au posibilitatea de a deveni independenţi. Şi au rămas în Casa lui Ionuţ. Anii au trecut şi acum sunt tineri adulţi, cu mintea şi râsul unor copii. Familia pe care o au aici este sprijinul lor cel mai important.

Laur, băiatul minune

Unul din cei şase tineri din Casa lui Ionuţ este Laur. Povestea lui este demnă de un roman. A reuşit să termine liceul şi s-a angajat de un an la o fabrică din Cisnădie unde este apreciat de colegi şi şefi. El ajută în timpul liber „fraţii şi surorile” lui din Casa lui Ionuţ. Este perfect integrat social şi comunică inclusiv în limba engleză. Comunicarea în Casa lui Ionuţ poate face subiect de cercetare. Datorită problemelor de sănătate patru tineri nu vorbesc. Cel puţin nu ca noi. Au construit propria lor limbă, pe care cei care stau alături de ei o înţeleg. Fie că sunt sunete, melodii fredonate sau semne ei se fac înţeleşi şi comunică. Şi au demonstrat voluntarilor că această formă a lor de comunicare este universală, dincolo de bariera lingvistică.

Fondurile străine se împuţinează. Ce fac românii pentru ei?

27 de ani, Fundaţia Little John s-a bazat exclusiv pe donaţii în bani din străinătate, mai ales Anglia. Donaţii venite de la oameni care au văzut bucuria şi fericirea acestor copii deveniţi acum tineri. Dar pandemia a redus aceste finanţări şi după atâţia ani este, poate, vremea ca românii să se implice. Banii sunt necesari pentru a susţine Casa lui Ionuţ mulţi ani de acum încolo, împreună cu Tabăra de Vară. O oază de râsete, într-o lume tot mai tristă.

Tu cât poţi dona?

Donaţii se pot face prin PayPal (accesaţi mai jos) sau direct în cont: FUNDATIA LITTLE JOHN
IBAN RO66BUCU1492235332102RON deschis in RON la Alpha Bank Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri