17.4 C
Sibiu
joi, 28 martie, 2024

Guvernul a decis, peste noapte! Membra CES, votată de 304 ONG-uri, înlocuită cu o persoană care nici nu candidase

Știri din Județ

Primul-ministru interimar, Nicolae Ciucă a înlocuit, peste noapte, o membră a Consiliul Economic și Social, votată de 304 ONG-uri, cu o persoană care nu participase la alegeri şi care nu îndeplinea criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern şi societatea civilă.

În data de 10 noiembrie 2020, Nicolae Ciucă a declarat că că nu va face numiri în Consiliul Economic și Social în afara listei de candidați validați, participanți la alegeri și care îndeplinesc criteriile de eligibilitate stabilite de Guvern și societatea civilă.

 „La publicarea deciziei 416 din Monitorul Oficial1260/18.XII.2020 , târziu în seara de vineri, 18 decembrie 2020, în jurul orei 21.00, primul ministru interimar a numit ca membru în plenul CES, pe dl Horia Nicolescu Mihai. Acesta și organizația pe care o reprezintă (Asociația pentru Securitate la Incendiu) nu a parcurs rigorile procesului de validare și selecție conform regulamentului agreat de societatea civilă și SGG. Numirea sa în plenul CES este astfel o încălcare directă a angajamentului asumat de SGG.

Mai grav decât atât, dl Horia Nicolescu Mihai o înlocuiește în lista celor numiți de către premierul interimar pe dna Adriana Radu, președinta Asociației „Sexul vs Barza”, care a candidat cu sprijinul Coaliției pentru Egalitate de Gen, și care a obținut 304 voturi, clasându-se a doua în domeniul protecției drepturilor omului și a șaptea în clasamentul total ca număr de voturi.

ADRIANA RADU
sursa: legalmagazin.ro

Este un semn foarte grav de încălcare a unui acord și de ignorare a unui proces democratic, la care Guvernul României nu numai că a achiesat, dar a și participat prin reprezentantul său în Comisia Electorală, proces la care au luat parte un număr record de 788 de organizații din societatea civilă”, potrivit Stiri.ong.

”Coaliția pentru Egalitate de Gen contestă procedura complet lipsită de transparență prin care a fost luată această decizie și, implicit, legitimitatea acestei decizii. Mai mult, având în vedere climatul politic sensibil din România și din Europa Centrală și de Est în ceea ce privește drepturile femeilor și problemele legate de accesul la avort, de violența domestică, de hărțuirea sexuală și accesul tinerilor la educație sexuală, este cu atât mai condamnabilă interferența Guvernului împotriva desemnării unei persoane alese democratic să devină reprezentantă în CES.

Coaliția pentru Egalitate de Gen consideră neconfirmarea Adrianei Radu în plenul CES un atac asupra societății civile și a mișcării pentru egalitate de gen și un act sexist, întrucât în locul ei au fost numiți doi bărbați care nu s-au calificat pentru acest post conform metodologiei acestui proces electoralscrie ongen.ro

Primul-ministru interimar, Nicolae Ciucă
Publicitate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri