spot_img
15.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

SOMA și ADI ECO aruncă în aer prețurile la salubritate

Știri din Județ

Publicitate

Consiliul Local Sibiu are în dezbatere publică un nou proiect de regulament privind salubritatea în oraș. Acesta este valabil pe toată zona de sud a județului, în localitățile membre ADI ECO. Noutatea este schimbarea metodei de taxare și creșterea uriașă a prețului la salubritate pentru persoanele singure sau cupluri.

Operatorul de salubritate SOMA, conform surselor SIBIU INDEPENDENT, a făcut presiuni la ADI ECO, asocierea de localități, pentru creșterea tarifelor la salubritate. Motivația operatorului sunt taxele mărite pentru gunoiul rezidual. În același timp, însă, SOMA a acaparat stațiile de sortare selectivă din sudul județului de la alte firme. Groapa de gunoi Cristian este în continuare administrată de o altă firmă, din Brăila.

ADI ECO motivează acest al treilea regulament de salubritate în patru ani, prin faptul că în sudul județului, inclusiv Sibiu, nu se reciclează suficient gunoiul. De asemenea, regulamentul în vigoare la ora actuală prin care se făcea taxarea la populație după numărul de persoane s-a dovedit ineficient. Conform unei statistici realizate de Primăria Sibiu aproape o treime din populație nu apare ca plătitoare de taxe de salubritate. Același lucru este valabil și în localitățile din jurul Sibiului.

Apare taxa unică pe locuință

Noul Regulament de salubritate propus pentru a fi votat de Consiliul Local Sibiu luna aceasta, prevede stabilirea a trei tipuri de abonament pe locuință și nu pe numărul de persoane din locuință cum era până acum.

Noile tarife anuale pentru populație

Asocierea ADI ECO a decis și Primăria Sibiu a acceptat, impunerea a trei tipuri de abonamente. Începând din ianuarie 2021 toată populația orașului Sibiu va fi încadrată la tipul de abonament Practic cel mediu de 430 RON pe an pe locuință.

Suma de 430 RON pe an pentru locuințele unde trăiesc una sau două persoane este mult mai mult decât ce se plătea la ora actuală. Conform noului regulament pentru fiecare locuință din Municipiul Sibiu trebuie să existe un contract de salubritate. Proprietarii locuințelor sunt obligați să facă o declarație pe proprie răspundere online sau la primărie dacă nu au făcut-o până acum.

Chiar dacă unii cetățeni au selectat gunoiul timp de patru ani fără a se abate de la regulament, din ianuarie 2021 sunt taxați cu abonamentul Practic, cel mediu. Abia după un an de zile de aruncat gunoiul adică din 2022 pot cere trecerea la abonamentul de tip Eco. Cei de la blocuri, pentru a trece la abonamentul de tip eco, după un an de zile, trebuie să facă dovada că timp de 10 luni au dus la reciclare hârtie, plastic, metal sau sticlă, minim câte un kilogram pe lună. Doar la cele șase centre de reciclare care vor fi agreate de primăria Sibiu.

La blocuri vor fi prețuri și mai mari

Cei care stau la blocuri în municipiul Sibiu vor plăti taxe pe salubritate mult mai mari din 2022. Noul regulament prevede că pe lângă taxa de abonament practic pentru zonele unde se aruncă gunoi mai mult decât este prevăzut în contract sau nu se selectează acest gunoi se vor plăti o serie de penalități din anul 2022, pentru anul 2021.

Deși acum un an Primăria Sibiu anunța că va introduce un regulament de salubritate și se vor amenaja platforme pentru gunoi la blocuri închise cu cipuri electronice acest lucru nu s-a întâmplat anul acesta. Se pare că primăria a renunțat alături de Adi Eco la acest concept.

Citeşte aici Regulamentul de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare în Municipiul Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…