spot_img
13.1 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

De ce este important să reciclezi HÂRTIA

Știri din Județ

Publicitate

CE ESTE HÂRTIA?

Hârtia este unul dintre cele mai frecvent întâlnite deșeuri, în mai toate sferele de activitate. Constituie o importantă sursă de fibre de celuloză, aceasta fiind substanța naturală care stă la baza producerii hârtiei. Fiind fabricată din celuloză se biodegradează ușor, în mod natural, spre deosebire de alte deșeuri sintetice cum este plasticul. Multe materiale de împachetat, hârtie de ziar, șervețele sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă, potrivit recicleta.ro

CONSUMUL DE HÂRTIE


Consumul de hârtie a crescut cu 400% în ultimii 40 de ani și acest lucru a dus la exploatarea intensivă a pădurilor, în unele țări apărând fenomenul de despădurire. Aproximativ 35% din copacii tăiați pe întreaga planetă sunt folosiți pentru producerea de hârtie. De aceea, trebuie să ne gândim mai întâi cum să reducem consumul de produse, resurse, cum să le refolosim după ce nu mai avem nevoie de ele și abia apoi să le reciclăm – cei 3R.

CUM RECICLEZI HÂRTIA?

Când ajung la reciclare, hârtia şi cartonul sunt sortate pe categorii, în funcţie de calitatea lor: hârtia albă este de calitate superioară, în vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioară, iar ziarele şi o parte din hârtia de birou sunt de calitate medie. După un întreg proces de transformare, hârtia de birou reciclată ajunge înapoi pe birouri. Cărţile de telefon şi cartonul se pot transforma în cofraje pentru ouă sau în alte tipuri de carton.

Pentru colectarea acesteia, multe servicii de salubrizare au fost dotate cu tehnologie care să separe hârtia din deșeurile menajere. E important de știut că nu trebuie să nu ducem la reciclat hârtie pătată de lichide, uleiuri, vopseluri, mâncare pentru că aceasta nu se poate recicla. Totuși, contaminarea deșeurilor de hârtie scade eficiența reciclării, de aceea, tendința este de a colecta separat deșeurile de hârtie. Cu tehnologiile actuale, hârtia poate fi reciclată de cel mult patru ori. Rețineți culoarea albastră, pentru containerele speciale de colectare selectivă a deșeurilor de hârtie.



Ce hârtie NU se poate recicla?
Este important de știut că nu toate tipurile de hârtie sunt acceptate de firmele de colectare, fiindcă pot apărea probleme în procesul de reciclare:

● Hârtia pătată de diferite lichide sau mâncare

● Hârtiile cerate

● Hârtiile plastifiate

● Produsele sanitare precum șervețelele

CE SE OBȚINE DIN HÂRTIA RECICLATĂ?

De obicei, pentru hârtiile de calitate mai înaltă, este necesară adăugarea unor fibre nereciclate până în momentul de față, în interiorul pulpei reciclate. În cazul ziarelor, de exemplu, nu este nevoie; acestea pot fi fabricate 100% din hârtie reciclată. Printre lucrurile care se pot obține din hârtie reciclată se mai numără:

● Hârtia de împachetat

● Șervețelele

● Hârtia igienică

● Cofraje de ouă

● Diverse materiale de construcții

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri