24.1 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

TEORIE: Staţia Sud Sibiu a oprit pana de curent. Bucureştiul putea fi afectat

Știri din Județ

Ora 15.05, data de 8 ianuarie 2021 va rămâne în istoria energeticii naţionale şi europene. Un eveniment pan-european a afectat reţelele de înaltă tensiune şi a bulversat toţi specialiştii în domeniu. Cauzele acestui incident extrem de grav nu sunt cunoscute. A fost demarată o anchetă la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E.

Am stat de vorbă cu mai mulţi specialişti din domeniul transportului energetic din România şi toţi au declarat la unison că aşa ceva nu au văzut în toată cariera lor. Nu în ultimii 10 ani, nici măcar în ultimii 40 de ani!

La ora 15 România exporta energie prin reţele către Ungaria şi mai departe către restul Europei. O zi normală. Apoi brusc la 15.05 s-a creat un gol de energie, un vid. Şi apoi a venit un val de energie prin reţele dinspre Vest în ţară. Sistemul de transport energetic românesc a fost dat peste cap în judeţele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa, Cluj, Mureş şi Sibiu. A fost ca un val tsunami în energie care a fost oprit de Staţia Sud Sibiu. Dacă Staţia Sibiu Sud pica, reţele până la Bucureşti ar fi picat toate, inclusiv capitala ţării. În aproximativ 1 oră şi 15 minute sistemul naţional afectat a fost restabilit la cote normale. Apoi au urmat sistemele de medie şi joasă tensiune.

Transelectrica a emis un comunicat sec la ora 17:” Vineri, 8 ianuarie 2021, la ora 15.05, s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. La nivelul României a fost afectată zona de nord-vest a țării.Rețeaua Electrică de Transport din România a fost readusă la condițiile normale de funcționare în jurul orei 16.00, toți consumatorii afectați fiind realimentați în jurul orei 16.45. Cauzele și condițiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate și identificate la nivelul Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa – ENTSO-E”

Teoriile despre ce s-a întâmplat. Ce cred specialiştii

SIBIU INDEPENDENT a stat de vorbă cu mai mulţi specialişti în domeniu cu state vechi în domeniul energie şi transportului acesteia. Teoriile care circulă acum între specialiştii români sunt în principal trei.

Prima teorie presupune că undeva în Europa, probabil Germania, s-a defectat un sistem la un reactor nuclear care a generat fluctuaţia pe un traseu energetic european.

A doua teorie presupune că un mare consumator a fost pornit fără să anunţe dispeceratul Transelectrica şi a dezechilibrat sistemul. Un mare conumator înseamnă o uzină mare consumatoare de curent electric.

A treia teorie este cea a atacului cibernetic asupra unei reţele europene de transport a energiei electrice. Această teorie nu este exclusă deoarece multe sisteme de siguranţă nu au funcţionat, iar unele linii care nu erau interconectate cădeau fără aparent niciun motiv.

Toate aceste teorii vor si analizate de specialişti români şi europeni în zilele ce urmează. Sistemul naţional de transport energetic este parte a sistemului de siguranţă naţională. O anchetă SRI în acest caz este în curs, conform surselor SIBIU INDEPENDENT.

Publicitate

9 COMENTARII

  1. Consumatorii non casnici din zona industriala au avut de suferit mai toata ziua. Au fost foarte multe căderi si repuneri sub tensiune dar tensiunea a fluctuat pana la ora 18:30. La un moment dat fazele aveau 300V ca apoi sa scadă la 160V.
    Ps. Nu se poate suna niciun număr de deranjamente. Păreau deconectate!

  2. Trei ipoteze , care de care mai plauzibile. Oricare dintre ele se dovedeste ca este adevarata ,eu sunt bucuros ca acum stiu de ce mi s-a stricat centrala.Lasand gluma, as fi tare curios daca va fi cineva dintre pagubiti, despagubit.

  3. Stimata Redactie ,
    Nu pot sa nu comente articolul Dvs deoarece e plin de greseli atat in termeni tehnici dar mai ales in fondul problemei !
    Este total gresit tehnic sa spui ca un sistem interconectat cu “n “ noduri a fost salvat de nodul Statia Sibiu , FALS ! Daca vreti sa politizati si acest subiect nu aveti decat , daca Presedintele era din Constanta spuneati ca Statia Constanta a salvat Bucurestiu ul de “ tzunamy “ venit din vest !
    Sunteti datori sa argumentati tehnic de ce Statia Sibiu a salvat SEN ?
    La fel de fals este ca SEN a fost afectat de o “fluctuatie “ din west etc , atacuri cibenetice sub investigatie … pure speculatii !
    Raspunsul meu se bazeaza pe analiza preliminara a datelor publice de pe site ul Traselectrica si din experienta de 35 de ani de proiecte in infrastructura critica !
    Pe site ul Transelectrica exista inca graficul cu situatia detaliata din data de 8 ian !
    Daca va uitati cu atentie o sa vedeti clar ca deficitul de putete activa aprox 200 MW vine din zona Hidro , curba de putere totala. SEN a scazut cu exact acesta valoare !
    Caderea de frecventa a fost de 0.25 Hz care nu este dramatica ! Limitele de stabilite ale SEN sunt de +|- 0.5 Hz deci cum se explica faptul ca OTSE Transelectrica nu a putut sa compenseze acesta situatie absolut normala ?
    Simplu : Transelectrica nu mai are competenta tehnica de a impune regulile din SEN si nici capacitatile alocate de rezerva rapida primara secundara si tertiara nu mai sunt disponibile !
    IN CONCLUZIE : Responsabiltatea acestei avarii ai revine exclusiv lui Transelectrica si celor din Minister in frunte cu Ministrul in functie !
    Sincer ar trebui sa si dea demisia in “echipa” pentru a evita un dezastru national !
    Va stau la dispozitie tuturor celor care au nevoie de raspunsuri si solutii la aceata problema !

    Inginer Mircea Solomon
    mircea.solomon@me.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri