spot_img
15.2 C
Sibiu
miercuri, 24 aprilie, 2024
spot_img

Scrisoare către Primăria Sibiu: „Suntem nemulțumiți și revoltați de faptul că nu apărați interesele cetățenilor”

Știri din Județ

Publicitate

Reprezentanții Grupului „Stop tripalrea taxei de salubrizare!! Sibiu!!
au redactat o scrisoare deschisă, adresată Primăriei Sibiu, ca un mod de manifestare față de Regulamentul pe care în acest moment Primăria l-a retras pentru reanalizare.

Redactarea scrisorii deschise este de fapt o confirmare a faptului că sunt încă prezenți și nu doresc să lase impresia că cele transmise de reprezentanții Primăriei, i-au mulțumit pe deplin.



Suntem în 26 ianuarie 2021. Au trecut 9 zile de la încheierea consultării publice a noului Regulament pentru taxa de salubrizare. Cetățenii si-au manifestat masiv nemulțumirea față de Regulamentul propus. V-au trimis petiții, scrisori, sesizări, v-au înaintat propuneri în funcție de situația reală în care se găsesc, persoane singure sau familii cu 2 – 3 persoane, familii cu venituri mici și foarte mici, pensionari – categoriile cele mai defavorizate în Regulament. Dar toți, absolut toți se regăsesc în ceea ce Guvernul României prevede pentru anul 2021: înghețarea veniturilor, salarii și pensii. Această decizie ne afectează direct. Nu se prevede să se acorde nici măcar procentul de inflație și asta tot datorită ,,crizei” în care ne aflăm. CONCLUZIA ESTE CĂ POPULAȚIA NU ARE BANI PENTRU A PLĂTI IMPOZITE ȘI TAXE MĂRITE LA UTILITATI.


Indiferent dacă locuiești la bloc, la casă sau la curți cu mai multe familii, abonamentul pentru un anumit număr de ridicări pe categorie de deșeu nu se justifică, nu respectă principiul ”plătești pentru cât arunci” și nu stimulează cetățenii să colecteze selectiv deșeurile. Să obligi proprietarii să plătească pentru imobilele nelocuite este ilegal. Un imobil nelocuit nu generează deșeuri. Ne-am manifestat pașnic în Piața Mare în 10.01.2021, ora 15:00. Am participat la dezbaterea on-line moderată de dl Lucian Mândruță. Urmează să ne manifestam tot pașnic, în numele tuturor cetățenilor nemulțumiți, miercuri, 27.01.2021 ora 16:30, tot în Piața Mare. Facem toate acestea pentru ca dvs., reprezentanții noștri în administrația locală și județeană să înțelegeți ca TREBUIE SĂ APĂRAȚI DREPTURILE NOASTRE, nu ale Societății SOMA, care în decurs de patru ani și-a mărit anual veniturile. NU PUTEM PLĂTI TAXE MĂRITE. Azi ne măriți taxa de salubrizare, mâine veţi mări costul altor utilități. Suntem obligați să spunem STOP tuturor acestor demersuri pe care le faceți.


Această Scrisoare deschisă v-o adresăm pentru a vă reaminti că SUNTEM AICI, că suntem nemulțumiți și revoltați de faptul că nu apărați interesele cetățenilor. Propunerile noastre le-ați primit, nu le mai repetăm acum. O s-o facem dacă constatăm că este nevoie. În schimb vă punem o întrebare retorică: de ce nu ați spus nimic despre această scumpire înainte de alegerile locale din septembrie 2020? Obligați fiind să ne apăram drepturile, am constatat că SOMA a solicitat mărirea tarifului în februarie 2020, așa cum a procedat în toți cei patru ani de prestare a serviciului de salubrizare prin parteneriatul cu A.D.I. Eco Sibiu și UTA din județ. Acest demers a fost blocat, fiind în anul electoral 2020. Atunci nu vă puteați permite revolta noastră de acum. Ați așteptat să treacă alegerile și apoi ați acționat. O altă întrebare concretă, la care așteptam un răspuns clar, nu ca răspunsurile hilare primite în dezbaterea on-line, este: ce alte scumpiri mai pregătiți pentru anul 2021?


Că nemulțumiri sunt la nivel de județ rezultă și din întâlnirea pe care au avut-o primarii din Asociația Comunelor și Orașelor, filiala Sibiu, cu reprezentanții A.D.I. Eco Sibiu. Primarii au precizat că: ,,Regulamentul taxei de salubrizare nu respectă structura cadru a Strategiei de tarifare din cadrul Proiectului SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor) și ultimelor acte normative care reglementează politicile de tarifare a serviciului de salubritate”.


Ministerul Mediului, care monitorizează Proiectul de la Sibiu cu privire la gestionarea deșeurilor, s-a pronunțat astfel: ,,reevaluarea tarifelor pe coordonate eficiente, realiste și coroborate cu indicatorii de performanță stabiliți, ar putea reduce cheltuielile cu aproximativ 5 mil. lei anual, fapt ce ar echilibra considerabil tarifele suportate de populație și percepute de primării”.


Vă solicităm și așteptăm răspuns concret pentru următoarele:
Stabilirea unui mod de taxare echitabil respectând drepturile omului și prevederile Legii nr. 211/2011 privind gestionarea deșeurilor – art. 17, alin. (1), pct. e (să implementeze instrumentul economic ”plătește pentru cât arunci”, bazat pe cel puțin unul din următoarele elemente: volum, frecvență de colectare, greutate, saci de colectare personalizați).
Eliminarea taxei de salubrizare pentru spațiile nelocuite (imobile, apartamente).
Dezvoltarea infrastructurii necesare implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.
Societatea SOMA să respecte programul actual de ridicare a deșeurilor și să instruiască personalul din subordine cu privire la manipularea containerelor. Să urmăriți cum își desfășoară activitatea și dacă raportul preț – calitate este corect.
Dorim să faceți toate demersurile necesare pentru a identifica care sunt persoanele care în ultimii ani s-au sustras de la plata taxei de salubrizare, fie prin faptul că nu au depus declarații fie prin declarații false cu mai puține persoane decât sunt în realitate, persoane datorită cărora nu s-au putut încasa sumele calculate pentru acest serviciu. Aplicarea de amenzi în aceste situații va determina reducerea semnificativă a acestor cazuri.
Lansarea unei noi licitații pentru dizolvarea monopolului creat de Societatea SOMA.
Eliminarea A.D.I. Eco și a firmelor de consultanță și intermediare, care duc la mărirea nejustificată a taxelor. Prin colaborarea dintre SOMA – A.D.I. Eco – firme intermediare s-au încălcat prevederile Legii nr. 98/2016 și Legii nr. 100/2016, prin care valoarea contractelor se poate majora, fără licitație publică, doar cu 10%. În realitate tarifele s-au majorat anual prin dublare, iar acum se solicita triplarea lor.
Ce alte scumpiri sunt prevăzute pentru anul 2021.
Noul Regulament pe care urmează să-l elaborați să fie făcut public, prin presa locală. Noi trebuie să știm ce proiect doriți să supuneți aprobării Consiliului Municipal.

Au consemnat din partea Grupului Stop triplarea taxei de salubrizare !! Sibiu !!
26.01.2021


Marcela Ropotin și Corina Grigorescu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Greseli de evitat in alegerea unei rochii de ocazie

EDITORIAL: Elevii sibieni olimpici și viitorul lor

LOAMNEȘ: Investiții masive în școli

Rășinariul are capelă mortuară la standarde