11.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Nicolae Ciucă – Ministrul Apărării Naționale, în vizită la Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO

Știri din Județ

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a făcut joi o vizită de lucru la Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO (HQ MNC-SE), care este dislocat temporar în Bucureşti, informează MApN.

Comandantul corpului, generalul-maior Cătălin Tomescu, a prezentat stadiul realizării obiectivelor ce trebuie atinse pentru declararea, în acest an, a capabilităţii operaţionale iniţiale şi pentru activarea acestei structuri de către Alianţa Nord-Atlantică, arată sursa citată.

Foto: https://www.facebook.com/GeneralNicolaeCiuca



În cadrul discuţiilor, ministrului Ciucă i-au fost prezentate liniile generale de efort din planul de dezvoltare al structurii care va funcţiona la Sibiu, cu accent pe obiectivele principale ce vor fi realizate, gradual, până când comandamentul va deveni complet operaţional în 2024.

Ministrul Apărării Naţionale a arătat întreaga disponibilitate a conducerii MApN „pentru dezvoltarea acestei structuri multinaţionale importante pentru întregul flanc estic al NATO” şi a apreciat că MNC-SE „va avea un rol important în pregătirea elementelor de contingenţă în exercitarea comenzii şi controlului celorlalte structuri ale NATO de pe teritoriul României – Unitatea NATO de Integrare a Forţelor (NFIU), Brigada Multinaţională Sud-Est şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale Sud-Est – pentru a asigura legătura între nivelurile tactic şi strategic”.

„Cele patru structuri ale NATO din ţara noastră reprezintă contribuţia României la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile a Alianţei Nord-Atlantice pe flancul estic şi în Regiunea Mării Negre”, a subliniat ministrul Ciucă, potrivit MApN.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, la 16 aprilie anul trecut, constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est al NATO, la Sibiu, ţara noastră asumându-şi, astfel, rolul de naţiune-cadru. HQ NMC-SE funcţionează temporar în Bucureşti, până la finalizarea lucrărilor de infrastructură de la Sibiu.

Comandamentul de la Sibiu, înfiinţat la 15 iulie, ca element al Structurii de Forţe a NATO, va asigura coordonarea forţelor din cadrul prezenţei aliate din regiune, monitorizarea evoluţiilor din mediul de securitate, precum şi o mai bună integrare operaţională a forţelor aliate şi a forţelor unor parteneri strategici, la criză şi conflict. În acelaşi timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea şi conducerea activităţilor de instruire şi evaluare în cadru aliat, cât şi un factor esenţial de descurajare a potenţialelor ameninţări, arată MApN.

Sursa: Agerpres

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri