spot_img
7.2 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

ANALIZĂ: Pandemia a adus şi un lucru bun: scăderea infracţionalităţii

Știri din Județ

Publicitate

Tiberiu Ivancea, comandantul IPJ Sibiu a prezentat, ieri, membrilor ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) Sibiu un raport privind activitatea poliţiştilor din judeţ în anul 2020. Se remarcă că pandemia a adus şi un lucru bun: scăderea infracţionalităţii şi a accidentelor rutiere grave. Datele raportului arată scăderi puternice în infracţionalitatea judiciară (-21%), criminalitatea stradală (-41%) şi accidente rutiere grave (-33%). Remarca lui Ivancea în acest context este însă un bun semnal de alarmă: anul trecut a fost plin de poliţişti în stradă şi starea de urgenţă şi de alertă a ţinut lumea în case, inclusiv infractorii. Dar nu este cazul să credem că după ridicarea restricţiilor nu vor re-creşte numărul de infracţiuni.

Ţinutul românilor în case în 2020 datorită pandemiei a crescut, însă, numărul de cazuri de violenţă domestică raportată şi de violuri.
Faptul că anul trecut prin tot judeţul au fost perioade când era plin de poliţişti în stradă a dus şi la creşterea numărului de amenzi. Per ansamblu, din punct de vedere al activităţii Poliţiei, anul 2020 a fost un succes la raportări. Chit că ieşirea periodică în stradă a tuturor cadrelor din IPJ Sibiu a dus la întârzieri în cercetarea multor dosare aflate în lucru. Iar poliţia de proximitate, atât de cerută de comunităţi, nu funcionează nici acum la parametrii săi normali. Un poliţist de proximitate (fostul sectorist pentru cei mai în vârstă) este alocat la 10.000 de oameni, în loc de 5.000 cât este prevăzut în lege. Membrii ATOP au subliniat importanţa creşterii rolului poliţiei de proximitate în prevenirea mai ales a micii infracţionalităţi şi rezolvarea a multor probleme de vecinătate. Din păcate, cum a remarcat Ivancea, fără oameni cam greu de realizat.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri