7.9 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

4.000 de doze de vaccin în carantină. Niciuna din Sibiu

Știri din Județ

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis, joi seară, că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar, însă va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi.

Cu privire la lotul ABV 2856 – pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării – CNCAV precizează, într-un comunicat de presă, că România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe: Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în centrele de vaccinare din judeţele Bacău, Bihor, Botoşani, Dolj, Gorj, Iaşi, Neamţ, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui şi 60 de doze, la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

În urma şedinţei care a avut loc joi seara, la care au participat reprezentanţii CNCAV, INSP, MS, ANMDMR, s-a decis „carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”.

„Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de faţă în România. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat”, arată comunicatul.

CNCAV transmite că „această decizie a fost luată ca o măsură de precauţie extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument ştiinţific care să fi impus această hotărâre”.

„Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia”, se precizează în comunicat.

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 ţări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franţa, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar imunizarea cu vaccinuri din lotul respectiv şi pentru care Agenţia Europeană a Medicamentului a demarat o investigaţie, CNCAV precizează că România nu a primit doze din acest lot.

Joi, în urma analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate. AGERPRES

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri