23.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

Conform Prefecturii județului Sibiu, creșterea alarmantă a cazurilor COVID este din cauza transportului în comun aglomerat și redeschiderea școlilor

Știri din Județ

Astăzi, 17 martie la sediul Instituției Prefectului județul Sibiu, a avut loc o ședință de lucru la inițiativa prefectului, cu reprezentanții instituțiilor și unităților sanitare cu responsabilități în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ședință ce a avut ca scop analiza situației epidemiologice actuale, cauzele existenței acestei situații, precum și măsurile care se impun pentru gestionarea acesteia.

Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o
creștere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experții DSP atrag atenția asupra faptului că ne confruntăm la nivelul județului Sibiu cu o situație epidemiologică îngrijorătoare, situație ce este generată de mai mulți factori, cum ar fi:
– Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului. Transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, favorizând astfel răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.
– Reluarea cursurilor în unitățile din învățământ a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ, (de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de minori) precum și al cadrelor didactice, însă majoritatea cazurilor depistate fiind sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară. Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului.
Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2.
Numărul testărilor pentru persoane cu simptome a crescut, întrucât populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi, personal didactic sau auxiliar).
– Deși nu avem dovada circulației în județul nostru a noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine (Vâlcea și Mureș), nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.


În mod clar și vizibil, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de persoane confirmate cu virusul SARS CoV-2, motiv pentru care este nevoie de o implicare intensă și rapidă a tuturor factorilor care pot contribui la gestionarea acesteia. Nimeni nu își dorește restricții suplimentare și cu toții vrem să revenim la normalitate. Însă, până când vechea normalitate va putea fi trăită, trebuie să înțelegem că avem în fața noastră o nouă ”normalitate”; aceasta incluzând purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice și igiena atentă a mâinilor. De asemenea fiecare are libertatea de a analiza o nouă soluție pentru a depăși pandemia: vaccinarea. În primul rând este important să ne vaccinăm, pentru propria sănătate, dar și pentru a contribui la stoparea îmbolnăvirilor. După un an de restricții, pe fondul unei relaxări ”de rutină” a populației, întâlnită chiar și la persoane vaccinate, care în mare măsură au neglijat faptul că pot transmite virusul, specialiștii confirmă ceea ce cifrele ne arată deja: s-a produs o intensificare a transmiterii comunitare, fapt ce a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri.
Dragi sibieni, se apropie Sfintele Paști și cu toții dorim să avem parte de armonie în familie și să trăim frumusețea acestor sărbători fără restricții suplimentare. Este nevoie de responsabilitate și implicare din partea fiecăruia dintre noi pentru a evita o nouă carantinare zonală!” transmite Mircea – Dorin Crețu, prefectul județului Sibiu.

De asemenea, reprezentanții unităților sanitare din județ, atrag atenția asupra faptului că majoritatea persoanelor pozitive care ajung la spital, se prezintă după o perioadă prea lungă de timp de la debutul simptomelor, iar în urma evaluării medicale, se constată că sunt cazuri grave sau chiar critice.

În următoarea perioadă, instituțiile cu atribuții de control își vor intensifica acțiunile de informare și verificare, astfel încât cetățenii să înțeleagă necesitatea rigurozității respectării măsurilor de prevenire care sunt la acest moment în vigoare.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri