14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Nicu Ștefănuță (USR PLUS): Certificatele europene de vaccinare, testare și imunizare, un pas înainte spre normalizarea circulației în Europa (CP)

Știri din Județ

Astăzi Comisia Europeană a prezentat proiectul certificatului verde digital european, o inițiativă care răspunde nevoii de a ușura circulația persoanelor în Uniunea Europeană în perioada pandemiei COVID.


Să avem documente care atestă vaccinarea, imunizarea sau testarea, uniform recunoscute pe tot teritoriul Uniunii Europene, ține de normalitate și va fluidiza circulația cetățenilor europeni. Cine este vaccinat sau testat într-o țară UE, să fie recunoscut ca atare în toate celelalte țări europene. Nu poate fi vorba de discriminare, așa cum s-a speculat în spațiul public, iar Comisia Europeană a explicat cât se poate de clar că aceste certificate nu pot constitui condiții pentru a călători. Trebuie să ne raportăm la situația de azi, nu de acum doi ani, dinainte de pandemie.

Foto: Alexis HAULOT
Copyright © European Union 2021 – Sursa: PE




Acest certificat este util pentru că îmbunătățește situația reală față de acum, când statele au ridicat ziduri unele față de altele. Să ne gândim numai la sutele de mii de români care își câștigă pâinea în alte țări, la miile de șoferi români de pe drumurile Europei, la familiile separate care nu s-au mai văzut de luni de zile.

Am lucrat alături de colegii mei pentru a redacta poziția grupului Renew Europe referitoare la certificatul de vaccinare și cunosc foarte bine subiectul. Este un regulament discutat de Parlament și de Consiliu. Ne dorim ca în trei luni să avem o soluție așa încât să avem suficientă populație vaccinată, pentru a nu crea discriminări și, în același timp, să asiguram mobilitatea.

Vreau să asigur românii că certificatul verde digital e un pas înainte spre a ne relua viața de dinainte de pandemie” a declarat Nicu Ștefănuță.

Pentru a fi adoptată până în vară, propunerea de azi a Comisiei Europene trebuie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu. În paralel, statele membre trebuie să implementeze cadrul de reciprocitate și standardele tehnice, pentru a asigura implementarea la timp a certificatului verde digital, interoperabilitatea și protecția datelor personale.




Nicu Ștefănuță este vicepreședinte al Uniunii Salvați România și a fost ales europarlamentar pe lista Alianței USR PLUS pe 26 mai 2019.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri