14.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

Experţii DSP Sibiu susţin că în judeţ este o „situaţie epidemiologică îngrijorătoare”

Știri din Județ

Experţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu susţin că în judeţ este o „situaţie epidemiologică îngrijorătoare”, după ce în ultima perioadă s-a constatat o creştere accelerată a numărului de cazuri cu COVID-19, informează un comunicat de presă al Prefecturii.



Astăzi, 17 martie a.c. la sediul Instituţiei Prefectului judeţul Sibiu, a avut loc o şedinţă de lucru la iniţiativa prefectului, cu reprezentanţii instituţiilor şi unităţilor sanitare cu responsabilităţi în prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, şedinţă ce a avut ca scop analiza situaţiei epidemiologice actuale, cauzele existenţei acestei situaţii, precum şi măsurile care se impun pentru gestionarea acesteia.Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică şi Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o creştere accelerată a numărului de cazuri pozitive. Experţii DSP atrag atenţia asupra faptului că ne confruntăm la nivelul judeţului Sibiu cu o situaţie epidemiologică îngrijorătoare„, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Prefectul Mircea Creţu face apel la sibieni să poarte masca de protecţie şi să se vaccineze.

În mod clar şi vizibil, ne confruntăm cu o creştere alarmantă a numărului de persoane confirmate cu virusul SARS-CoV-2, motiv pentru care este nevoie de o implicare intensă şi rapidă a tuturor factorilor care pot contribui la gestionarea acesteia. Nimeni nu îşi doreşte restricţii suplimentare şi cu toţii vrem să revenim la normalitate. Însă, până când vechea normalitate va putea fi trăită, trebuie să înţelegem că avem în faţa noastră o nouă „normalitate”; aceasta incluzând purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei fizice şi igiena atentă a mâinilor. De asemenea fiecare are libertatea de a analiza o nouă soluţie pentru a depăşi pandemia: vaccinarea. În primul rând este important să ne vaccinăm, pentru propria sănătate, dar şi pentru a contribui la stoparea îmbolnăvirilor. După un an de restricţii, pe fondul unei relaxări „de rutină” a populaţiei, întâlnită chiar şi la persoane vaccinate, care în mare măsură au neglijat faptul că pot transmite virusul, specialiştii confirmă ceea ce cifrele ne arată deja: s-a produs o intensificare a transmiterii comunitare, fapt ce a dus la creşterea semnificativă a numărului de cazuri„, spune prefectul Mircea Creţu.

Prefectul sibian avertizează că dacă situaţia se va înrăutăţi, este posibilă o nouă carantinare zonală.

Dragi sibieni, se apropie Sfintele Paşti şi cu toţii dorim să avem parte de armonie în familie şi să trăim frumuseţea acestor sărbători fără restricţii suplimentare. Este nevoie de responsabilitate şi implicare din partea fiecăruia dintre noi pentru a evita o nouă carantinare zonală!”, a transmis prefectul Mircea Creţu.

Potrivit prefectului, reprezentanţii spitalelor din judeţ, atrag atenţia asupra faptului că majoritatea persoanelor pozitive care ajung la spital, „se prezintă după o perioadă prea lungă de timp de la debutul simptomelor, iar în urma evaluării medicale, se constată că sunt cazuri grave sau chiar critice.”

Specialiştii au identificat câteva cauze ale situaţiei epidemiologice de la Sibiu: nerespectarea regulilor de protecţie, reluarea cursurilor, redeschiderea teraselor, restaurantelor, petrecerile private şi o posibilă prezenţă a tulpinii britanice în judeţ, încă nedovedită.

„Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetăţeni din multe localităţi învecinate municipiului. Transportul spre locul de muncă şi spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, favorizând astfel răspândirea comunitară a virusului SARS-CoV-2. Reluarea cursurilor în unităţile din învăţământ a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preşcolarilor şi elevilor din toate ciclurile de învăţământ, (de la începutul lunii februarie şi până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de minori) precum şi al cadrelor didactice, însă majoritatea cazurilor depistate fiind sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară. Acest gen de transmitere este favorizat de aglomeraţia creată în preajma şcolilor, la sosirea şi preluarea elevilor din ciclul primar, dar şi de deplasările în spaţiul public şi alte activităţi în grupuri mari, desfăşurate adeseori de către adolescenţii din clasele terminale, după încheierea programului”, acestea sunt doar două posibile explicaţii oferite de specialişti privind creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

Alt factor al creşterii cazurilor de COVID-19 în judeţul Sibiu este aglomeraţia şi faptul că se fac mai multe teste, deci se identifică mai multe persoane infectate.

„Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum şi numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiţii favorabile pentru aglomeraţii, chiar şi pe terase şi în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS-CoV-2. Numărul testărilor pentru persoane cu simptome a crescut, întrucât populaţia este mult mai atentă la apariţia unor simptome sugestive şi solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unităţile de învăţământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacţilor (colegi, personal didactic sau auxiliar)”, aceştia sunt alţi factori comunicaţi de Prefectura Sibiu.

Specialiştii DSP nu exclud circulaţia variantei britanice a virusului SARS-CoV-2 în judeţul Sibiu.

„Deşi nu avem dovada circulaţiei în judeţul nostru a noii variante britanice a virusului SARS-CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 judeţe din ţară, inclusiv judeţe vecine (Vâlcea şi Mureş), nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută”, se arată în comunicatul Prefecturii Sibiu.

Miercuri dimineaţa erau spitalizate 279 de persoane în unităţile sanitare din judeţul Sibiu, dintre care 37 de adulţi la ATI, potrivit Prefecturii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri