Expoziţia „GOYA-275 de ani de la naştere” poate fi vizitată la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iaşi

Expoziţia „GOYA-275 de ani de la naştere” curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituţă de la Muzeul Naţional Brukenthal, a fost deschisă la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iaşi în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal şi Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 30 martie 2021 – 30 mai 2021 la Muzeul Municipal ,,Regina Maria” din Iaşi .

Lucrări de Goya și Rembrandt la Iași
Expoziție dedicată artistului Goya la 275 de ani de la naștere, la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași

O manifestare culturală de amploare ce va marca împlinirea a 275 de ani de la nașterea lui Francisco Goya, unul din cei mai importanți pictori și creator de gravuri este expoziția GOYA 275 curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță care va fi deschisă marți 30 martie 2021 la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași.
Acest eveniment expozițional de mare valoare realizat la Iași așează România pe harta culturală mondială ce îl sărbătoresc în acest an pe artistul spaniol Goya.
În cadrul expoziției vor fi expuse peste 50 de lucrări de grafică Goya din colecția av. Gorge Șerban din București, care, și de această dată, pune la dispoziția publicului o parte din impresionanta sa colecție.
Expoziția ne invită să parcurgem o parte însemnată a operei artistului spaniol, prezentând cu această ocazie pe lângă tema capriciilor, alte două teme profund spaniole: tauromahia sau arta de a lupta cu taurii și dezastrele războiului. Ambele teme ne invită să reflectăm asupra acestui joc permanent între viață și moarte ce caracterizează existența umană, această luptă eternă care se dă între îngeri și demoni în străfundurile sufletului uman.
Plecând de la afirmația lui Goya, că în activitatea sa artistică a avut trei modele: Rembrabdt, Velasquez și natura, ca artist invitat la această expoziție îl vom avea pe primul – Rembrandt, prin aducerea a trei gravuri din colecția av. George Șerban.
Credem că această expoziție va suscita interesul cunoscătorilor, dar și a acelora care vad lucrările expuse pentru prima oară, prin valoare artistică, calitățile tehnice, dar și a mesajului moral transmis, cel mai cunoscut fiind Somnul rațiunii naște monștri.
La propunerea colecționarului, cu acest prilej, prof. univ. dr. Florin Stoiciu a realizat și o gravură aniversară Goya 275 ce va rămâne în colecția Muzeului Municipal Regina Maria pentru aducere aminte a găzduirii acestui eveniment.
Expoziția realizată la muzeul ieșean are ca parteneri: colecția de gravură av. George Șerban, Ambasada Spaniei în România, Asociația culturală Octavian Smigelschi și Muzeul Național Brukenthal.

You may also like...

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *